PORTAL HİPERTANSİYONA BAĞLI ÖZEFAGUS VARİS KANAMALARINDA SOMATOSTATİN VE TERLİPRESSİNİN ETKİNLİĞİNİN KARŞILAŞTIRILMASI - ÇOLAK, MESUT (Fırat Üniveristesi, 2001)
L ÖZET Giriş: Portal hipertansiyonun bir komplikasyonu olarak gelişen özefagus varis kanamasının medikal tedavisinde çeşitli ilaçlar kullanılmıştır. Bunlar içinde en etkin olanları somatostatin ve terlipressin olup, her iki ilaçta günümüzde yaygın olarak kullanılmaktadır. Bu çalışmanın amacı, portal hipertansiyona bağlı özefagus varis kanamalarında etki mekanizmaları pekçok yönüyle farklılık gösteren somatostatin ve terlipressinin etkinliğini ve güvenirliliğini karşılaştırmaktır. Metodlar: Bu çalışamaya somatostatin grubunda 16 (ortalama yaşlan 43±12 olan 10 erkek ve 6 kadm hasta), terlipressin grubunda 17 (ortalama yaşlan 52±10 olan 1 1 erkek ve 6 kadm hasta) olmak üzere toplam 33 akut özefagus varis kanamalı hasta alındı. Somatostatin 250 meg intravenöz puşe, sonra 250 meg/saat infîizyon; terlipressin ise 2 mg intravenöz puşe, iki gün veya kanama kontrol altına alınıncaya kadar 2 mg/4 saat, sonra 1 mg/4 saat intravenöz puşe,ortalama 5 gün uygulandı. Tedavi değerlendirme kriterleri; kanama kontrolü (mide lavaj sıvısı makroskopik incelemesi), endoskopik değerlendirme, Sengstaken-Blackmore tüpü uygulaması, cerrahi girişim gereksinimi, erken tekrar kanama olup olmaması, 1 haftalık ve 45 günlük mortalite, Hb ve Htc takibi olarak alındı. Sonuçlar: Somatostatin (%87) ve terlipressindeki (%82) tedavi başansı benzerdi. Child sınıflandırmasına göre, Child A+B'de somatostatinde %90, telipressinde %92, Child C'de ise sırasıyla %80-%50 tedavi başansı izlendi. Erken tekrar kanamalar somatostatinde %25, terlipressinde %12 idi ve istatistiksel olarak anlamlı değildi. Kan transfüzyon miktan, Sengstaken-Blackmore tüpü uygulaması, 1 haftalık ve 45 günlük mortalite oranlan benzerdi. Her iki grupta belirgin ciddi ilaç yan etkisine rastlanmadı ve kanamadan dolayı cerrahiye gereksinim duyulmadı. T*.Tartışma: Sonuç olarak; somatostatin ve terlipressin, özefagus varis kanamalarında birinci sıra tedavide oldukça etkindirler ve güvenli bir şekilde uygulanabilirler. Anahtar kelimeler: Portal hipertansiyon, Özefagus varis kanaması, Somatostatin, Terlipressin.

H. SUMMARY Introduction: Various drugs has been used in medical treatment of eusophagus varice bleeding which developed as complication to portal hypertension. Somatostatin and terlipressin are the most effective of these drugs and used commonly to days. The aim of this study was to compare the eficacy and safety of somatostatin and terlipressin (which have many different mechanism of action) in eusophagus varice bleedings related to portal hypertension. Methods: Totally 33 patients with eusophagus varice bleeding included to this study. 16 patients were in somatostatin group (mean age 43+12 years, 10 male and 6 famale patients) and 17 patients were at terlipressin group (mean age 52±10 years, 11 male and 6 famale patients). Somatostatin was given by infusion at dose of 250 mcg/hr after an intravenous bolus dose of 250 meg. Terlipressin was given at 2mg/4 hr dose as intravenous bolus for 2 days or until bleeding stops after on intravenous bolus dose of 2 mg. Then terlipressin was given averagely 5 days by iv bolus way at dose of lmg/4 hr evaluation of treatment was made by fallowing criterias: bleeding control (macroscopic examination of stomach lavage fluid), endoscopic examination, Sengstaken-Blackmore tube application, necessity of surgery, existence of rebleeding or not, mortality at 1 week and 45 days, Hb and Htc fallows. Results: Treatment succes of somatostatin (%87) and terlipressin (%82) was similer. According to Child-Pugh classification, treatment success was %90 in somatostatin and %92 in terlipressin groups in Child A+B stages whereas in Child C group these ratios were %80 and %50 respectively. Earlyrebleeding ratio was %25 in somatostatin group and %12 in terlipressin group and this was not significant statistically. Amount of blood transfusion, application of Sengstaken-Blackmore tube, ratios of 1 week and 45 days mortality were similar in two groups. In both groups, no serious side effect related to drugs was seen and surgery was not needed for bleeding. Discussion: In conclusion, somatostatin and terlipressin are considerably effective in first line treatment of eusophagus varice bleeding and they can be applied safety. Key words: Portal hypertension, Eusophagus varice bleeding, Somatostatin, Terlipressin.
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Kardiyoloji; Cardiology