Trablusgarb Savaşı Sırasında İtalya’nın Beyrut’u Bombardımanı - Umar, Ömer Osman (Atatürk Araştırma Merkezi Başkanlığı, 2001)
Avrupa’da milli birliğini kuran devletler 19. yüzyıldan itibaren sömürgecilik yarışı içerisine girmişlerdir, İtalya da milli birliğini sağlayınca OsmanlI’nın Kuzey Afrika’da kalan son toprak parçası olan Trablusgarb’ı işgale başlamıştır,- Osmanlı devletî gönderdiği subaylar ile yerli halk İtalyanlara karşı direnince İtalya çok zor duruma düşmüştür. Bunun üzerine İtalya erken sonuç almak ve Osmanlı’yı barışa zorlama! amacıyla Doğu Akdeniz kıyılarını kontrol altına almaya çalışmış ve uluslararası hukuk kurallarına aykırı olarak Beyrut limanı ve şehrini bombalamıştır, Bombardıman sonucunda bir çok masum insan ölüp, yaralandığı gibi bir çok sivil bina da, hasar görmüştür. Limandaki OsmanlI’nın Avnullah ve Ankara savaş gemileri de batırılmıştır.