Lise Öğrencilerinin Almanca öğrenme sürecinde başarısızlık nedenlerinin değerlendirilmesi. - İşigüzel, Bahar; Kırmızı, Bülent (My University, 2014)
Bu çalışmada, 11. sınıf lise düzeyi Almanca öğrenme sürecinde başarısızlığa neden olan faktörler ortaya konmaya çalışılmıştır. Nitel araştırma yönteminin kullanıldığı bu çalışmada, durum çalışması deseni dikkate alınmıştır. Veriler, 2012-2013 eğitim-öğretim yılı bahar dönemi Elazığ ve Nevşehir illerinde bulunan 4 ayrı Anadolu lisesinde okuyan toplam 120 öğrenciden toplanmıştır. Araştırmanın verileri, araştırmacılar tarafından geliştirilen ve 20 soruyu kapsayan “Almanca Dersi Başarısızlık Nedenlerine Yönelik Açık Uçlu Anket Formu” ile toplanmıştır. Üç faktör altında ele alınan başarısızlık nedenleri: aile - çevre faktörü, okul - eğitim ortamı ve öğrencinin kaynaklı faktörlerden hangisinin ve ya hangilerinin öğrencilerin Almanca öğrenme sürecinde başarısızlık nedenlerinde etkin olduğu belirlenmeye çalışılmıştır. Bu araştırmanın sonucunda, 11. sınıf lise öğrencilerinin Almanca öğrenme sürecinde başarısızlık nedeni olarak en çok aile - çevre faktörü ile öğrenci kaynaklı faktörleri gördükleri belirlenmiştir.
Keywords: Eğitim; Eğitim Araştırmaları