HİPERTANSİF POPÜLASYONDA TELMİSARTAN'IN; SOL VENTRİKÜL SİSTOLİK-DİASTOLİK FONKSİYONLARI VE GLUKOZ-LİPİD METOBOLİZMASINA ETKİSİ - KAZANCI, YAVUZ SELİM (Fırat Üniveristesi, 2004)
Esansiyel hipertansiyon görülme sıklığı neden olduğu hedef organ hasarları ile önemli bir sağlık problemlidir. Hipertansiyon tedavisinde amaç, KB'ın etkin kontrolünün yanında, hedef organların korunmasıdır. Hipertansiyon seyri esnasında gelişen mortalite ve morbiditeden sorumlu tutulan hedef organ hasarlarının oluşumunda glukoz-lipid metabolizma bozuklukları anahtar rol oynamaktadır. Bu yüzden antihipertansif tedavide kullanılan ilaçların metabolizma üzerine etkileri önem kazanmıştır. Bu aşamada göreceli olarak yeni bir grub ARB'den Telmisartan'ın glukoz-lipid metabolizması üzerine etkilerini ve hedef organ hasarından birinci derece sorumlu tutulan SVH üzerine etkisini göstermek amacı ile çalışmamızı planladık. Çalışmaya esansiyel hipertansiyonlu 51 hasta (34'ü kadın; yaş ortalaması 50.4±9.5) alındı. Hastaların tümünde 12 saatlik açlık sonrası alınan kan örneklerinden plasma glukoz-lipid metabolizma parametreleri ölçüldü; sonrasında 12 kanallı standart elektrokardiyografileri ve transtorasik ekokardiyografileri ile sol ventrikül sistolik ve diastolik fonksiyonları saptandı. Elde edilen verilerden sol ventrikül kütle indexi hesaplandı. Bazal değerler alındıktan sonra tüm hastalara Telmisartan (40-80 mg/gün) başlanıldı. Onuncu gün, 1-3 ve 6. aylarında klinik kontrollere çağrıldı. Kontrollerde KB, lipid ve glukoz metabolizma kontrolleri yanı sıra; ilaç yan etkileri açısından sorgulandı. Kontrol ekokardiyografileri yapılarak Telmisartan tedavisinin sistolik ve diastolik kalp fonksiyonlarına ve lipid glukoz metabolizmasına olan etkileri irdelendi. Sonuçta sistolik, diyastolik ve ortalama KB'da azalma tespit edildi (161,8±7.8 mmHg'dan 138.8±7.9 mmHg'a; 102.8±6.3 mmHg'dan 86.5±5.6 mmHg'a; 122.5±5 mmHg'dan 103.9±5.3 mmHg'a) (p<0.05). Total kolesterol seviyesinde (208.8±34.4 mg/dl'den 195.4±34.3 mg/dl'e) azalma tespit edildi (p<0.05). İnsülin rezistansında (2.4±1.2'den 2.6±1.4'e) istatiksel anlamhüğı bulunmayan artış saptandı (p>0.05). Ekokardiyografik olarak sol ventrikül kütle indexlerinde azalma (p<0.05) ve sol ventrikül diastolik fonksiyonlarında anlamlı düzelme saptandı (p<0.05). Sonuç olarak hipertansif hastalarda Telmisartan KB, lipid profili, sol ventrikül kütlesi ve sol ventrikül diastolik fonksiyonları üzerine olumlu etkili bulunurken, Glukoz metabolizması üzerine etkisiz bulduk. Anahtar kelimeler: Telmisartan, sol ventrikül sistolik diastolik fonksiyonları, glukoz- lipid metabolizması

The effect of telmisartan on left ventricular systolic-diastolic functions and glucose-lipid metobolism in hypertensive population The essential hypertension which frequently causes target organ damage, is a highly important health problem. The purpose of the medical treatment of hypertension (HT) is to protect the target organs as well as effective controlling of blood pressure (BP). Glucose-lipid metobolism disorders plays an essential role in the mortality and morbidity caused by target organ damages in the course of HT. That is why the effects of antihypertensive drugs on the metobolism are important. The Telmisartan, a new groub of Angiotesin receptor blockers (ARB), has been tried to show the effects on the glucose-lipid metobolism and left ventricular hypertrophy (LVH) which is mainly responsible for the damage of the target organs. For this work 51 patients (out of 34 women with the average age of 50.4±9.5) with essential hypertension have been taken. The glucose-lipid metobolism parameters were determined on the blood samples from all the patients after 12 hours fasting; after than left ventricule systolic and diastolic function with transthoracic echocardiography and 12 lead standart electrocardiographies were taken. From the data left ventricular mass index (LVMI) was calculated. After taking all the basic values, telmisartan (40-80 mg/day) was started. After 10 day, 1-3 and 6 months the patients were called for clinical controls. Besides the controls of BP, lipid and glucose metobolisms, the patients were questioned for the side effect during control visits. Control echocardiographs were taken and the effect of telmisartan treatment on the systolic and diastolic functions and on the lipid glucose metobolism were studied. It was observed that systolic, diastolic and mean BP was decreased (from 161.8±7.8 to 138.8±7.9 mmHg; from 102.8±6.3 to 86.5±5.6 mmHg; and from 122.5±5 to 103.9±5.3 mmHg respectively) (p<0.05). Total cholesterol was reduced from 208.8±34.4 mg/dl to 195.4±34.3 mg/dl (p<0.05). The insulin resistance (TR) was increased from 2.4±1.2 to 2.6±1.4 (p>0.05). Echocardiographically, the LVMI was significantly reduced and left ventricular diastolic functions were improved (p<0.05). It was concluded that telmisartan has positive effect on BP, lipid profile, LVMI and left ventricular diastolic functions of the hypertensive patients, on the other hand it has no effect on the glucose metobolism.Key words: Telmisartan, left ventricular systolic diastolic functions, glucose lipid metobolism
The effect of telmisartan on left ventricular systolic-diastolic functions and glucose-lipid metobolism in hypertensive population
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Kardiyoloji; Cardiology