KENDİNE ZARAR VERME VEYA ÖZKIYIM GİRİŞİMİ NEDENİYLE ACİL SERVİSE BAŞVURAN HASTALARDA REELİN GEN POLİMORFİZMİNİN VE REELİN ENZİM DÜZEYLERİNİN ARAŞTIRILMASI - DOLANBAY, TURGUT (Fırat Üniveristesi, 2016)
Özkıyım girişimi yoluyla kendine zarar verme nedeniyle acil servise başvuran hastalarda reelin gen polimorfizminin ve reelin enzim düzeylerinin araştırılması amaçlandı. Bu çalışmaya; Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp Anabilim Dalı Kliniğine başvuran, intihar girişimde bulunan ardışık 86 hasta ve 100 sağlıklı kontrol grubu alındı. Daha sonra ilgili mutasyon bölgelerin primerleri dizayn yaptırılarak, Real Time PCR (gerçek zamanlı polimeraz zincir reaksiyonu) yöntemi ile ilgili gen bölgelerinde belirlenen polimorfizimler araştırıldı. Reelin enzim düzeyleri ise ELISA kitleri ile çalışıldı. Çalışmamızda özkıyım girişimde bulunan toplam 86 hastanın, 52'si kadın, 34'ü erkek olup tüm yaş gruplarının yaş ortalaması 28.14±10.04 tespit edildi. Toplam 100 sağlıklı kontrol grubu alındı bunların 54'ü kadın, 46'sı erkeklerden oluşmaktaydı. Kontrol grubu yaş ortalaması 32,52±13,71 idi. Hasta grubunun %86'si ailesiyle birlikte yaşamakta olup %74,1 şehir merkezlerinde ikamet etmekteydi. İntihar girişiminde bulunan hastalar ile sağlıklı kontrol grubu demografik verilerinin reelin düzeylerinin karşılaştırılması sonucu BMI ve yaşın reelin enzim düzeyi ilişkisi anlamlı (p<0,01) tespit edildi. Özkıyım girişiminde bulunan hastaların reelin enzim düzeyi 3038,31 (IQR:212,46-8044,21) ng/mL iken sağlıklı kontrol hastalarında bu düzey 2271,20 (IQR:77,67-7647,83) ng/mL idi. Bizim yaptığımız çalışmada özkıyım hastalarına ait reelin enzim düzeyi özkıyım için anlamlı tespit edilirken (p<0,01), araştırılan reelin genine ait g.504742G>A polimorfiziminin aynı hasta grubunda anlamsız olduğu tespit edildi. Anahtar Kelimeler: Özkıyım, reelin g.504742G gen poliformizmi, acil servis

We aimed to investigate reelin gene polymorphism and reelin enzyme level at self-harm or suicide patients who have applied to the emergency department. This work includes 86 consecutive suicide patients who applicant Fırat University Faculty of Medicine Emergency Medicine Department and 100 Healthy control group's case. Subsequently related mutation region's primary's was designed, later searched related gen region which is designated morphism by Real Time PCR(Real Time merase Chain Reaction) method. Reelin enzyme level worked by ELİSA kit. According to our work as a total of 86 patients 52 of them were female, 36 of them were male, at the all age groups average age is detected 28.14±10.04. Totally examined 100 healthy control group.54 of them were female, 46 of them were male. Control groups average age was 32,52±13,71. %86 of patient group were live with their family, %74,1of patient group were live at town center. Reelin enzyme level comparison of demographic data of suicide patients and healthy control group, as a result BMİ and age related with reelin eznyme level is significant (p<0,01) detected. While suicide patient reelin enzyme level was 3038,31 (IQR:212,46-8044,21) ng/mL, the enzyme level of healthy control group was 2271,20 (IQR:77,67-7647,83) ng/mL. According to our work, while reelin enzyme work which is belonging suicide patients is significant, investigated that g.504742G>A polymorphism belonging to Reelin gene is meanless at these patients. Keywords: Suicide, reelin g.504742G gene polymorphism, emergency cervice
Investigating reelin gene polymorphism and reelin enzyme level at patients who referenced emergency cervice because of suicide or self HARM attempt
Keywords: İlk ve Acil Yardım