BEDRUDDÎN ED-DEMÂMÎNÎ VE ARAP DİL İLİMLERİNE KATKILARI - Kaya, İrfan (My University, 2016)
Mısır'da yetişmiş ve dönemin ünlü hocalarından dersler almış olan Bedreddîn ed-Demâmînî nahiv alanındaki çalışmalarıyla meşhur olmuştur. Mısır'da dünyaya gelmiş, ilim tahsilini yine orada yapmış ve hayatının son demlerini de kalıcı olarak göç ettiği Hindistan'da geçirmiştir. Döneminde çağdaşı olan diğer alimlerden farklı olarak ilim dışı faaliyetlerle de meşgul olmuş ancak bu işleri onu ilim dünyasından koparmamıştır. Birçok öğrenci yetiştirmiş ve nahivle ilgili çok sayıda eser kaleme almıştır. Fakat bu eserlerin çoğu günümüze ulaşmamıştır. Bu makalede onun hayatına ilişkin bilgilere yer verilmiş, hocaları, öğrencileri ve eserleri tanıtılmış ve nahivle ilgili bazı görüşleri kısaca ele alınmıştır. Bu şekilde onun Arap diline yaptığı katkılar belirlenmeye çalışılmıştır.
Keywords: Din Bilimi