VERGİ ALGISI VE VERGİ BİLİNCİ: FIRAT ÜNİVERSİTESİ ÖĞRENCİLERİ ÜZERİNE BİR UYGULAMA - GÜNDÜZGİL, GAMZE (Fırat Üniveristesi, 2025)
Vergi, devletin varlığını sürdürebilmesi ve kuruluşundan bu yana gerekli hizmetleri sunabilmesi için mali gücüne göre tüm vatandaşlardan karşılıksız ve zorunlu olarak aldığı ekonomik bir değer olmasıyla birlikte kamu hizmetlerinin finansmanında en önemli gelir kaynağıdır. Bu kaynağın etkin bir şekilde toplana bilmesi için öncelikli şart, vergi mükelleflerinin, kamusal hizmetlerin sağlanabilmesi için vergi gelirlerine ihtiyaç duyulduğunun farkında olmalarıdır. Bu farkındalık ise, vergi ödevlerini tam ve zamanında ödenmesini sağlayacaktır. Vergi mükelleflerinin vergi ile ilgili görevlerini yerine getirme konusundaki tutum ve davranışları, devletlerin topladıkları vergi gelirlerini etkilemektedir. Bu durumda, mükelleflerde vergi bilinci ve algısının oluşması oldukça önemlidir. Çünkü kişilerin vergiyle ilgili görevlerini yerine getirmesinde, vergilere karşı gösterdikleri tutum ve davranışların önemli bir yeri vardır. Kişilerin vergilere karşı tutumlarını ve davranışlarını etkileyen kişisel ve çevresel birden çok faktör bulunmaktadır. Bu sebeple, vergi otoritesinin bireylere vergilendirme konusunda olumlu bir bakış açısı kazandırması ve onların doğru bir vergi algısına sahip olmalarını sağlaması önem taşımaktadır. Olumlu vergi davranışlarının altında yatan nedenler, vergi algısı ve vergi tahsil politikalarıdır. Bu çalışmada, Fırat Üniversitesi öğrencilerinin vergilere karşı gösterdikleri tutum ve davranışlar incelenmektedir. Araştırmanın örneklemi ise Fırat Üniversitesinde eğitim gören öğrenciler oluşturmaktadır. Çalışmada, Çelebi (2016) tarafından hazırlanan 37 sorudan oluşan bir 5'li Likert ölçeğinden yararlanılmıştır. Çalışma sonuçlarına göre öğrenciler vergiyi zorunlu ve vatandaşlık görevi olarak görmektedir. Bununla birlikte, öğrenciler verginin kamu hizmetleri karşılığı olduğunu ve aldıkları kamu hizmeti ile ödedikleri vergiyi kıyasladıklarını belirtmişlerdir.

Tax is the most important source of income in financing public services, as it is an economic value that the state has received from all citizens, free of charge and compulsorily, according to its financial strength, in order to maintain its existence and provide the necessary services since its establishment. The primary condition for this source to be collected effectively is that taxpayers are aware that tax revenues are needed to provide public services. This awareness will ensure that tax obligations are paid in full and on time. The attitudes and behaviors of taxpayers in fulfilling their duties related to taxes affect the tax revenues collected by states. In this case, it is very important for taxpayers to develop tax awareness and perception. Because the attitudes and behaviors of individuals towards taxes have an important place in fulfilling their duties related to taxes. There are many personal and environmental factors that affect individuals' attitudes and behaviors towards taxes. For this reason, it is important for the tax authority to provide individuals with a positive perspective on taxation and to ensure that they have a correct perception of taxes. The underlying reasons for positive tax behaviors are tax perception and tax collection policies. This study examines the attitudes and behaviors of Fırat University students towards taxes. The sample of the study consists of students studying at Fırat University. A 5-point Likert scale consisting of 37 questions prepared by Çelebi (2016) was used in the study. According to the results of the study, students see taxes as mandatory and a civic duty. In addition, students stated that taxes are in return for public services and that they compare the public services they receive with the taxes they pay.
Tax perception and tax awareness: An application on Fırat University students
Keywords: Maliye