Birinci basamak sağlık hizmetlerinde çalışan ebe ve hemşirelerin meme kanseri erken tanı uygulamaları konusunda bilgi, tutum ve davranışları - Uncu, Fatoş; Bilgin, Nevzat (My University, 2011)
Amaç: Bu araştırma birinci basamak sağlık hizmetlerinde çalışan ebe ve hemşirelerin meme kanseri erken tanı uygulamalarına ilişkin bilgi, tutum ve davranışlarını saptamak amacıyla yapılmıştır. Hastalar ve Yöntem: Çalışma evrenini Malatya il merkezinde bulunan 25 sağlık ocağında görevli 400 ebe ve hemşire oluşturmaktadır. Kesitsel ve tanımlayıcı nitelikte olan bu araştırmada tüm evren çalışmaya dahil edilmiştir. Bulgular: Araştırmaya katılan ebelerin yaş ortalamaları 35.8, hemşirelerin yaş ortalamaları 34.1 dır. Bu grubun %51.7si (n=187) ön lisans, %39.8i (n=144) sağlık meslek lisesi, %8.5i (n=31) de lisans mezunudur. Araştırmaya katılanların KKMM uygulama oranı %56.1i (n=203) olup, ebe ve hemşirelerin %15.5i (n=56) bu uygulamayı düzenli, %40.6sı (n=147) düzensiz olarak yapmaktayken %43.9u (n=159) ise hiç yapmamaktadır. Araştırmaya katılanların yaklaşık 48 %i (n=172) KKMM uygun tekniğini tam bilmekte ve %10.2si (n=37) ise bu yöntemi hiç bilmemektedir. Araştırmaya katılanlar arasında %40.3ü (n=146) klinik meme muayenesi yaptırmıştır. Araştırma grubunun sadece %25.4ü (n=92) mammografi çektirmiş, %74.6sı (n=270) ise hiç mammografi çektirmemiştir.Meme kanserinin erken tanısı için oldukça önemli olan bu üç yöntemi birlikte uygulama oranı ise araştırmaya katılan ebe ve hemşirelerde sadece %13.8 (n=50)dir.
Keywords: Genel ve Dahili Tıp; Sağlık Politikaları ve Hizmetleri; Onkoloji; Hemşirelik