Trivium Algoritması Kaynaklı Rastgele Permutasyon Üretimiyle Görüntü Şifreleme Uygulaması - Etem, Taha; Kaya, Turgay (My University, 2022)
Görüntü şifreleme sistemlerinin popülerliği gün geçtikçe katlanarak artmaktadır. Farklı algoritmalar ve farklı sistemler yardımıyla farklı farklı şifreleme sistemleri tasarlansa da literatürdeki ihtiyacın doldurulması mümkün olmamıştır. Hem görüntü üzerinden yapılan haberleşme işlemlerinin yaygınlaşması hem de görüntü iletiminde ihtiyaç duyulan mahremiyet ihtiyacının diğer veri türlerine göre daha yüksek olması sebebiyle yeni sistemlerin geliştirilmesi önem arz etmektedir. Yapılan bu çalışmada Trivium algoritması yardımıyla üretilen rastgele sayı dizileri öncelikle permutasyon oluşturularak piksel karıştırma işlemlerinde kullanılmıştır. Ayrıca üretilen bitler şifreleme işleminde kullanılmak için anahtar üretiminde kullanılmıştır. Üretilen bitlerin rastgelelik koşullarını sağlayıp sağlamadığı NIST testleri yardımıyla başarılı olarak sonuçlandırıldıktan sonra tasarlanan sistemin güvenlik analizleri farklı teknikler yardımıyla gerçekleştirilmiştir. Histogram analizi sonuçlarına göre sadece piksel karıştırma işlemiyle kriptolojik işlem yapan sistemlerin güvenlik açıkları gösterilmiştir. Tüm sistemin uygulanması durumunda başarılı bir görüntü şifreleme işleminin gerçekleştirilebileceği tespit edilmiştir.
Keywords: Rastgele Sayı Üreteci; Kriptanaliz; Trivium Algoritması; Görüntü Şifreleme; Piksel Karıştırma