Asmolen Döşeme Sistemlerinde Kolon-Kiriş Birleşim Bölgelerinin Davranışı Hususunda Genel Bir Değerlendirilme - Sahın, Hümeyra; Alyamaç, Kürşat Esat (My University, 2017)
Arası taşıyıcı özelliği olmayan malzemeler ile doldurulmuş dişlerden (nervür) ve bu dişleri birbirine bağlayan ince bir plaktan oluşan döşeme sistemi, asmolen döşeme olarak adlandırılır. Bu çalışmada, asmolen döşeme sistemlerinin özel bir yapı sistemi olduğu algısının oluşturulması, tasarımcıların dikkat etmeleri gereken hususların netleştirilmesi ve araştırmacıların bu konuya yönelmelerinin sağlanması amaçlanmıştır. Bu döşeme sisteminin kullanımı, tasarımcıya ve kullanıcıya sağladığı avantajlardan dolayı gittikçe yaygınlaşmaktadır. Asmolen döşeme genellikle, geniş ve yüksekliği düşük kirişlerden oluşmaktadır. Bu nedenle, deprem yükleri altındaki performanslarının dikkatle incelenmesi gerekir. Tasarıma gereken hassasiyetin gösterilmemesi, olası depremlerde asmolen döşemeli binaların beklenen performansı gösterememesine sebep olacaktır. Binaların deprem yükleri altındaki davranışında, kolon-kiriş birleşim bölgesinin performansı kilit rol üstlenmektedir. Bu nedenle bu çalışmada asmolen döşemenin deprem yükleri altındaki davranışı, kolon-kiriş birleşim bölgesi esas alınarak incelenmiştir. Sonuç olarak, literatürde kolon-geniş kiriş birleşim bölgesi üzerinde yapılan deneysel çalışmaların sonuçları irdelenmiş ve tasarımcılara yol gösterecek ayrıntılı değerlendirme sunulmuştur.
Keywords: Mimarlık; İnşaat Mühendisliği