İSKEMİ-REPERFÜZYONA BAĞLI AKCİĞER HASARI ÜZERİNE ALPHA-LİPOİK ASİT'İN ETKİSİ (DENEYSEL ÇALIŞMA) - KÖKSEL, M. OĞUZ (Fırat Üniveristesi, 1998)
Kanda süperoksit dismutaz (SOD) ve glutatyon peroksidaz (GPx) düzeyleri incelendiğinde kontrol grubuyla yapılan karşılaştırmada iskemi, reperfüzyon ve tedavi grupları arasında fark gözlenmedi. Histolojik incelemede; kontrol grubu ile karşılaştırıldığında iskemik grupta alveoller arası septumlarda hücresel yoğunlaşma, septumda PML ve alveoller içinde büyük makrofajlarda artış vardı. Reperfüzyon grubunda alveoller arası septumdaki hücresel yoğunlaşma sürerken, büyük damarların çevresinde bağ doku hücrelerinin infiltrasyon alanları ve alveoller içinde makrofajların, nötrofillerin, monositlerin yoğunlaştığı görüldü. Nötrofiller çok sayıda topluluklar yapmaktaydı. İskemiden önce antioksidan tedavinin başlatıldığı gruplarda alveoler makrofajların iskemi ve reperfüzyon gruplarına göre daha az olduğu saptandı. Doza bağımlı bir fark yoktu. Reperfüzyondan önce tedavinin başlatıldığı gruplarda ise alveoler septumlann yapısı iskemiden önce tedavinin başlatıldığı gruplara benzemekle birlikte polimorfonükleer lökosit (PML) ve makrofajların sayısı daha azdı. Büyük damarların çevresinde hücresel infiltrasyona rastlanmadı. Tüm grupların histolojik kesitlerinde 20'şer sahada PML sayılarak ortalamaları karşılaştırıldığında; kontrol grubuna oranla, iskemi grubunda nötrofil sayısının artmış olduğu, reperfüzyon grubunda bu artışın daha fazla olduğu, tedavi gruplarında ise nötrofil sayılarında anlamlı düşüş olduğu gözlendi. Tüm bu bulguların ışığında uzak doku iskemi-reperfüzyonu sonrasında görülen akciğer hasarını azaltmak amacıyla a-lipoik asit uygulamasının yararlı olacağı görüşüne varıldı. 70Kanda süperoksit dismutaz (SOD) ve glutatyon peroksidaz (GPx) düzeyleri incelendiğinde kontrol grubuyla yapılan karşılaştırmada iskemi, reperfüzyon ve tedavi grupları arasında fark gözlenmedi. Histolojik incelemede; kontrol grubu ile karşılaştırıldığında iskemik grupta alveoller arası septumlarda hücresel yoğunlaşma, septumda PML ve alveoller içinde büyük makrofajlarda artış vardı. Reperfüzyon grubunda alveoller arası septumdaki hücresel yoğunlaşma sürerken, büyük damarların çevresinde bağ doku hücrelerinin infiltrasyon alanları ve alveoller içinde makrofajların, nötrofillerin, monositlerin yoğunlaştığı görüldü. Nötrofiller çok sayıda topluluklar yapmaktaydı. İskemiden önce antioksidan tedavinin başlatıldığı gruplarda alveoler makrofajların iskemi ve reperfüzyon gruplarına göre daha az olduğu saptandı. Doza bağımlı bir fark yoktu. Reperfüzyondan önce tedavinin başlatıldığı gruplarda ise alveoler septumlann yapısı iskemiden önce tedavinin başlatıldığı gruplara benzemekle birlikte polimorfonükleer lökosit (PML) ve makrofajların sayısı daha azdı. Büyük damarların çevresinde hücresel infiltrasyona rastlanmadı. Tüm grupların histolojik kesitlerinde 20'şer sahada PML sayılarak ortalamaları karşılaştırıldığında; kontrol grubuna oranla, iskemi grubunda nötrofil sayısının artmış olduğu, reperfüzyon grubunda bu artışın daha fazla olduğu, tedavi gruplarında ise nötrofil sayılarında anlamlı düşüş olduğu gözlendi. Tüm bu bulguların ışığında uzak doku iskemi-reperfüzyonu sonrasında görülen akciğer hasarını azaltmak amacıyla a-lipoik asit uygulamasının yararlı olacağı görüşüne varıldı. 70
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi; Thoracic and Cardiovascular Surgery