Elazığ’daki Üç İlköğretim Okulu Öğrencilerinde Ektoparazit ve Bağırsak Paraziti Yaygınlığının Araştırılması - Yılmaz, Mustafa; Korkmaz, Ebru; Karakoç, Selahattin; Yaztürk, Şahin; Kizirgil, Ahmet; Yakupoğulları, Yusuf (My University, 2007)
Bu çalışmada, Elazığ’daki üç farklı ilköğretim okulu öğrencilerinde ektoparazit ve bağırsak parazitlerin sıklığının araştırılması amaçlanmıştır. Sosyo-ekonomik düzeyi farklı okullarda öğrenim gören toplam 448 öğrenci ektoparazit yerleşimi açısından muayene edildikten sonra dışkı ve selofanlı lam örnekleri alınmıştır. İncelenen örneklerin 119 (%26)’unda bağırsak paraziti saptanmıştır. En sık saptanan parazitlerin Enterobius vermicularis (%8), Entamoeba coli (%8), Ascaris ve Trichuris türleri (%3) olduğu gözlenmiştir.Muayene edilen öğrencilerde uyuz görülmezken, 23 öğrencide (%5) pediculosis tespit edilmiştir.
Keywords: Çocuk; Türkiye; Yaygınlık; Ektoparaziter enfestasyonlar; Dışkı; Okullar; Sosyoekonomik faktörler; Elazığ; Bağırsak hastalıkları; parazitik; Okul çocukları