İmmun trombositopenik purpuralı çocuklarda intravenöz immunglobulin tedavisinin beyaz küre ve nötrofiller üzerine etkisi - Akarsu, Saadet; Bozat, Hatice; Kurt, Abdullah; Kurt, Çıtak A. Neşe; Akça, Zehra; Yılmaz, Erdal (My University, 2005)
Amaç: CFU-GM kolonilerin sayısında IVIg'in baskılayıcı etkisi yoktur. Fakat erişkin hastalarda, IVIg uygulamasını takiben nötropeni gelişimi bildirilmiştir. Biz immun trombositopenik purpuralı (ITP) çocuklarda IVIg tedavisini takiben nötropeni gelişme insidansını araştırdık. Gereç ve Yöntem: IVIg tedavisi alan 26 çocuğun tıbbi kayıtları incelendi. Her hastanın öz ve soy geçmişi, önceki tedavileri, IVIg öncesi ve sonrası tam kan sayımı ve periferik yayma verileri kayıt edildi.Bulgular: IVIg alan hastaların ortalama yaşları 6.2±0.9 yıl olarak saptandı.Nötrofil sayısı (ANC) IVIg'in ilk kürünün 24 saati içinde 8 çocukta (%30.8) 2000/mm3 altında, üç çocukta (%11.5) 1500/mm3 altında olarak saptandı. Bu gruptaki tedavi öncesi nötrofil sayısı, IVIg ile meydana gelen nötropeni olmayan hastalarda görülenden farklı bulundu (p<0.05). Bu durum bütün hastalarda 48 saat sonra spontan ve komplikasyonsuz düzelme gösterdi.Sonuç: Çok sayıda IVIg tedavisi endikasyonları nedeniyle, IVIg uygulamasını takiben nötropeni gelişiminin nadir olmadığı gözlenmiştir.
Keywords: Çocuk; İmmünoglobulinler; Lökositler; Nötrofiller; Purpura; trombositopenik