DEVELOPMENT OF AN OPTIMAL WORK SCHEDULE USING THE CPM METHOD WITH A COMPUTER PROGRAM IN CONSTRUCTION MANAGEMENT - SOFI, NAWZAD KHALID (Fırat Üniveristesi, 2025)
Günümüzde teknoloji, inşaat sektöründe proje yönetiminde, özellikle de projenin zamanında ve bütçe dahilinde tamamlanmasını ve teslim edilmesini sağlamak için dikkatli planlama ve programlama gerektiren karmaşık projelerin yönetiminde iyileştirme ve basitleştirme için önemli bir rol oynamaktadır. Bu tez, Kritik Yol Yönteminin (CPM) inşaat proje programlarının iyileştirilmesindeki rolünü incelemeyi amaçlamaktadır. Vaka çalışması, Duhok Şehrindeki bir su şebekesi projesi örneğidir. Buna ek olarak, çalışma, projenin tamamlanması için mümkün olan en kısa süreyi elde etmek için zaman verimliliğini artırmada ağ planlamasının rolünü anlamayı amaçlamaktadır. CPM, kritik yolu bulmak için kullanılan bir çizelgeleme yöntemidir ve faaliyetler arasındaki ilişkiyi tanımlayabilir ve projeyi tamamlamak için minimum süreyi belirleyebilir. Araştırma sonuçlarına dayanarak, CPM teknolojisinin kullanımının proje tamamlanma süresini azaltmada çok önemli bir etkiye sahip olduğu sonucuna varılabilir. Projenin beklenen süresi (7-8) ay iken, projedeki (B) bölgesi 41 günde ve projenin tamamı 187 günde veya altı ayda tamamlanabilir, bu fark projenin zamanında ve belirlenen bütçe dahilinde tamamlanmasını sağlayabilir.

Technology today plays a crucial role in project management within the construction industry, enabling improvements and simplifications, especially in managing complex projects that require careful planning and scheduling to meet deadlines and stay within budget. This thesis aims to examine the role of the Critical Path Method (CPM) in enhancing construction project schedules. The case study involves a water network project in Duhok City. Additionally, the study seeks to understand how network planning can boost time efficiency to achieve the shortest possible project duration. CPM is a scheduling technique used to identify the critical path, describe relationships between activities, and determine the minimum time needed to complete the project. The research results indicate that using CPM significantly reduces project completion time. Zone (B) in the project can be finished in 41 days, and the entire project can be completed in 187 days, or six months, whereas the expected duration is (7-8) months. This difference helps ensure the project is completed on time and within the allocated budget.
İnşaat yönetiminde bilgisayar programı kullanarak CPM metodu ile optimum iş programı geliştirilmesi
Keywords: İnşaat Mühendisliği