TIKANMA SARILIĞINDA ÇİNKO'NUN KARACİĞER VE BÖBREKLER ÜZERİNE ETKİSİ - CABOĞLU, A. SERDAR (Fırat Üniveristesi, 1999)
Tıkanma sanlığında çinkonun karaciğer ve böbrekler üzerine etkilerini araştırmayı hedeflediğimiz bu çalışmada 30 adet erişkin dişi Wistar albino rat kullanıldı. Altı rat kontrol olarak ayrıldıktan sonra ketamin anestezisi altında 6 rata sham operasyon, kalan 18 rata ise ekstrahepatik ana safra kanalı eksizyonu uygulandı. Sham operasyon grubuna ek olarak safra kanalı eksizyonu uygulanan 6 rat operasyonun üçüncü günü sakrifîye edilerek örneklendi. Safra kanalı eksizyonu uygulanmış diğer 12 rat iki gruba ayrılarak, operasyonun üçüncü gününden başlayarak gastrik entübasyon ile 1 mi serum fizyolojik veya 5 mg/ml çinkoya eş değer çinko içeren çinko sülfat solüsyonu günde bir kez uygulandı. Yedi günlük tedavi sürecinden sonra operasyonun 10ttCU günü, kontrol grubu dahil kalan tüm ratlar sakrifîye edildi ve örneklendi. Örnekleme işleminde kardiak ponksiyon ile alınan kanların serumları ayrılarak çalışma gününe kadar - 20° C'de saklandı. Karaciğer ve böbreklerden histopatolojik çalışma için ayrılan kısımlar % 10 formaldehid'de fikse edilirken, artan dokular MDA ölçümü için yine çalışma gününe kadar - 20° C'de saklandı. Çinko tedavisinin, her ne kadar karaciğer ve böbreklerde gelişen morfolojik değişiklikler üzerine anlamlı etkisi gözlenmese de, özellikle serum direkt/total bilirubin oranı ile serum çinko/bakır oranında serum fizyolojik verilen gruba oranla anlamlı iyileşme sağladığı bulundu. Sonuç olarak; öncü nitelikteki bu çalışmada kullanılan 5mg/gün dozunda ek çinko tedavisi ile tıkanma sanlığında gözlenen eser element metabolizma değişikliklerinde anlamlı iyileşmeler elde edilmesine karşın, kesin yargıya ulaşabilmek için geniş doz aralığı ve büyük gruplarda gerçekleştirilecek benzer bir çalışmanın yararlı olacağı kanısına vanldı.
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Genel Cerrahi; General Surgery; Nefroloji; Nephrology