Bulanık birliktelik kurallarının genetik algoritmalarla keşfi - Alatas, Bilal; Arslan, Ahmet (My University, 2004)
Birliktelik kurallarının keşfi veri madenciliğinde en çok çalışılan konulardan biridir. Bu çalışmada nitelikleri nicel değerler alabilen veritabanlarında nicel birliktelik kurallarının keşfi için yapay zeka ve yumuşak hesaplama konularından bulanık mantık ve genetik algoritma tabanlı yeni yöntemler geliştirilmiştir. Özellikle genetik algoritmanın ilk aşamasında gelişigüzel üretilen başlangıç populasyonunun dezavantajlarını gideren etkili üç farklı yöntem daha denenmiş ve elde edilen sonuçlar karşılaştırılmıştır. Önerilen yöntemleri test için veritabanı olarak Fırat Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği lisans öğrencilerinin ders not kayıtlan seçilmiş, kullanışlı ve ilginç kurallar etkili şekilde bulunmuştur.
Keywords: Bilgisayar Bilimleri; Yazılım Mühendisliği; İstatistik ve Olasılık; Bilgisayar Bilimleri; Yapay Zeka