Pomza ve mineral katkılı taşıyıcı hafif betonun mekanik özelliklerinin araştırılması - Yazıcıoglu, Salıh; Bozkurt, Nusret (My University, 2006)
Bu çalışmada, pomza ve mineral katkılı taşıyıcı hafif betonun mekanik özellikleri araştırılmıştır. Çalışmada CEM I 42,5 N sınıfı çimento kullanılmış olup mineral katkı olarak kullanılan silis dumanı (SD) %10 ve uçucu kül (UK) %30 oranlarında çimento ile ağırlıkça yer değiştirilmiştir. Kullanılan katkılarla birlikte hazırlanan 3, 7, 14, 28 ve 90 günlük numunelere basınç, yarmada çekme dayanımı ve ultrasonik test deneyleri uygulanmıştır. Elde edilen sonuçlara göre silis dumanı katkılı beton numunelerin her yaşta daha iyi dayanım özellikleri sergilediği görülmüştür. Kontrol betonu olarak hazırlanan numuneler ilk yaşlarda silis dumanı katkılı beton numunelerle benzer özellikler sergilerken uçucu kül katkılı beton serilerinde erken yaşlarda belirgin bir artış gözlenmemiştir. Bununla birlikte UK beton serisi ileri yaşlarda (90 gün) kontrol betonuna daha yakın sonuçlar vermiştir.
Keywords: Malzeme Bilimleri; Özellik ve Test; İnşaat ve Yapı Teknolojisi