BİYOKÜTLE YAKITLI BİR TERMİK SANTRALİN ENERJİ VE EKSERJİ ANALİZİ - ÇETİN, SULTAN BOYRAZ (Fırat Üniveristesi, 2023)
Yapılan bu çalışmada Malatya ilinde bulunan 66 ton/saat kapasiteli kızgın buhar üretimi sağlayarak 15,75 MW elektrik üretimi gerçekleştiren bir biyokütle yakıtlı termik santralin enerji ve ekserji analizi yapılmıştır. Hesaplamaları yapmak için düğüm noktaları belirlenmiştir ve bu noktaların basınç, sıcaklık, debisine göre termodinamik özellikleri tablolarda verilmiştir. Enerji analizi için 21 adet düğüm noktası belirtilerek en çok enerji kaybının 41588096 kW ile kazanda olduğu tespit edilmiştir. Ekserji kaybı için ise 16 adet düğüm noktası oluşturulup toplam ekserji kaybı 31942,5 kW olup, en çok ekserji kaybının 23978,4 kW ile kazanda görüldüğü buda toplam ekserji kaybının % 75 ine denk gelmektedir. Diğer ekipmanların enerji ve ekserji analizi yapılarak tablolar oluşturulmuştur. Santralin ısıl verimi % 68, 2. yasa verimi ise % 55 olarak bulunmuştur.

The energy and exergy analysis of a biomass-fired thermal power plant in Malatya province, which produces 66 tons/hour of superheated steam and produces 15.75 MW of electricity, has been made. To make the calculations, nodal points were determined and given in the thermodynamic properties tables according to the pressure, temperature and flow rate of these points. For the energy analysis, it has been determined that the highest energy loss is in the boiler with 41588096 kW, which maintains 21 nodal points. For exergy loss, the formation of 16 nodes, the total exergy loss is 31942.5 kW, and the highest exergy loss is seen in the boiler with 23978.4 kW, which corresponds to 75% of the total exergy loss. Energy and exergy analysis configuration tables of other equipment. The thermal source of the power plant was found to be 68%, and the second source of life was 55%.
Energy and exergy analysis of a biomass fired thermal power plant
Keywords: Enerji