ÜNİVERSİTELERİN FARKLI LİSANS BÖLÜMLERİNDE ÖĞRENİM GÖREN ÖĞRENCİLERİN MÜZİĞE YÖNELİK İLGİ DÜZEYLERİNİN İNCELENMESİ - Baydağ, Cemalettin (Fırat University, 2020)
Bu  araştırmanın  amacı,  farklı  bölümlerde  öğrenim gören  üniversite  öğrencilerinin  müziğe  yönelik  ilgi düzeylerini incelemektir.Araştırma deseni olarak genel tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu, 2018-2019 öğretim yılı bahar döneminde, Batı Karadeniz bölgesinde yer alan bir devlet üniversitesinde öğrenim gören 105  (61 kadın, 44 erkek) öğrenci  oluşturmaktadır. Farklı bölümlerde öğrenim gören öğrencilerin müziğe yönelik ilgi düzeylerini ölçmek için, Okay, Gençel Ataman ve Kırtak Ad (2015) tarafından geliştirilen ‘Müziğe Yönelik İlgi Ölçeği’ kullanılmıştır. Elde edilen veriler, Mann-Whitney U ve Kruskal Wallis H testi aracılığıyla analiz edilmiştir. Araştırma bulguları; Tıp, Makina Mühendisliği ve Türk Dili ve Edebiyatı olmak üzere üç farklı bölümde öğrenim gören üniversite öğrencilerinin müziğe yönelik ilgi düzeyleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık olduğunu göstermiştir. Ayrıca öğrencilerin yaş ve sınıf değişkenleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık bulunmazken, cinsiyet ve lise türü değişkeni açısından da anlamlı bir farklılık olduğu saptanmıştır.