A numerical cytotaxonomic study on some Vicia L. taxa - Bagcı, Eyüp; Şahin, Ahmet (My University, 2000)
Bu çalışmada Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesinde doğal yayılış gösteren Vicia L. türleri sayısal taksonomik teknikler kullanılarak sitotaksonomik yönden çalışılmıştır. Vicia cracca subsp. cracca, Vicia cracca subsp. stenophylla, V. cappadocica, V. ervilia, V. koeieana, V. hyrcanica, V. noeana var noeana, V. noeana var. megalodonta, V. aintabensis, V. peregrina, V. michauxii var. stenophylla, V. mollis, V. sericocarpa var. sericocarpa, V. anatolica, V. hybrida, V. grandiflora var. grandiflora, V. cuspidata, V. lathyroides, V. sativa subsp. sativa, V. sativa subsp. nigra var. nigra, V. narbonensis var. narbonensis, V. narbonensis var. serratifolia, V. galilaea türlerinin yer aldığı dört seksiyondan 23 taksonun kromozom morfometrisi karyolojik ve sayısal taksonomik yöntemler kullanılarak çalışılmıştır. İncelenen türlerin kromozom sayısı 2n= 10, 12 ve 14 olarak bulunmuştur. Bu türlerin belirtilen sınıflandırmasıyla bu çalışmada elde edilen sitolojik delillerin bir karşılaştırılması yapılmıştır ve çalışılan türlerde Vicia seksiyon sınıflamasının morfolojik seksiyon sınıflamasıyla uygunluk gösterdiği saptanmıştır. Analiz sonuçları taksonların sitolojisi ve taksonomik tarihi göz önüne alınarak tartışılmıştır.
Keywords: Taksonomi; karyotip; kümeleme analizi; kromozomlar; kromozom morfolojisi; kromozom sayısı; bitki genetik kaynakları; sitotaksonomi; Vicia