Hasançelebi manyetit yatağına ait jeokimyasal verilerin çok değişkenli analiz yöntemleri ile yorumu - Akkoca, Dicle Bal (My University, 2003)
Hasançelebi bölgesi demir yataklarına ait jeokimyasal veriler çok değişkenli istatistiksel yöntemler ile incelenmiştir. Çalışmada Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü (MTA) tarafından yatakta yapılan 89 sondaja ait konsantre manyetit ve 24 sondaja ait artık numune verisinden yararlanılmıştır. Elementlerin korelasyon matriksi, Fe'ce zengin oksit ve sülfid minerallerinin elementleri ile silikat ve karbonat minerallerinin elementleri arasında negatif korelasyon olduğunu göstermiştir. Diskriminant analizinde populasyon grupları ortaya çıkarılarak konsantre ve artık örneklerinde Cu, Cr, Fe ve V miktarlarının belirgin şekilde farklı, Co, Ni, TiO2 miktarlarının ise yakın miktarlarda oldukları görülmüştür. R modu faktör analizi sonuçları, yataktaki hidrotermal faaliyetlerin sülfid, oksit ve sülfid + oksit olmak üzere farklı safhalarda oluştuğunu göstermiştir. Ayrıca sedimentasyona eşlik eden volkanizmayla ilişkili element birliktelikleri saptanmıştır. Değişkenler arasındaki ilişkilerin jeolojik ve mineralojik gözlemlerle uyumlu oldukları ortaya çıkarılmıştır.
Keywords: Maden İşletme ve Cevher Hazırlama; Malzeme Bilimleri; Özellik ve Test; Jeokimya ve Jeofizik; Jeoloji