Uzun süre mesleki gürültüye maruz kalan işçilerde standart ve yüksek frekans odyometri bulguları - Türkkahraman, Sami; Gök, Üzeyir; Karlıdag, Turgut; Keleş, Erol; Çakır, Elif (My University, 2003)
Amaç: Bu çalışma uzun süre gürültüye maruz kalanlarda standart ve yüksek frekans odyometri ile işitme eşiklerindeki değişiklikleri saptamak amacıyla yapıldı. Hastalar ve Yöntemler: Hidroelektirik santralinin farklı gürültüye sahip çeşitli birimlerinde çalışan 64 erkek işçide (ort. yaş 42; dağılım 31-55) ve işitme problemi olmayan 30 erkek gönüllüde (ort. yaş 42; dağılım 31-55) safses odyometri ile 250-16000 Hz arasında işitme eşikleri ölçüldü. İşçilerden, maruz kalınan gürültü düzeyine göre üç, gürültüye maruz kalma sürelerine göre dört grup oluşturuldu. Bulgular: İşçilerin ortalama işitme eşiklerinin 4000-16000 Hz arasındaki tüm frekanslarda yükselmiş olduğu görüldü (p<0.005). En fazla etkilenen frekanslar ise 4000, 6000, 14000 ve 16000 Hz idi (p<0.0005). Gürültü düzeyi ve gürültüye maruz kalma süresi arttıkça işitme eşiklerinin daha fazla etkilendiği izlendi (p<0.05). Sonuç: İşitme kaybı riski altındaki bireylerin belirlenmesi ve takibinde standart odyometri ile birlikte yüksek frekans odyometrisinin de kullanılması gerektiği sonucuna varıldı.
Keywords: Mesleki maruziyet; Yaş faktörü; İşitme kaybı; gürültüye bağlı; Odyometri; saf-ses; İşitme eşiği; İşitme kaybı; yüksek frekanslı; Gürültü; mesleki