ELAZIĞ TÜRKÜLERİ (METİN-İNCELEME) - ÇETİNDAĞ, GÜLDA (Fırat Üniveristesi, 2005)
YÜKSEK LİSANS TEZİ ELAZIĞ TÜRKÜLERİ (METİN-İNCELEME) GÜLDA ÇETİNDAĞ TC. FIRAT ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ TÜRK HALK EDEBİYATI ANA BİLİM DALI 2005, Sayfa: XIX+482 Bir millete ait en önemli değerler, kültür unsurlarıdır. Bu kültür unsurlarının içinde, o millete dair dil, din, hayat görüşü, felsefe, örf ve âdetler, gelenek ve görenekler, folklor gibi en kıymetli hazineler vardır. Bu hazineler korunup, yaşatıldığı müddetçe, millet de yaşar. Çünkü bir milletin varlığı ve bu varlığın sürdürülmesi, kültür ürünlerine bağlıdır. Bu düşünceyle ele aldığımız çalışmada, türkü ve Elazığ türküleri hakkında bilgi vermeye çalıştık. Genelden özele bir yol takip ederek, ilk bölümde türkü hakkında genel bilgi verip, türkünün diğer türlerle ilişkisine değindik. İkinci bölümden itibaren de Elazığ türkülerini derleme metotlarını, Elazığ'ın kültürünü, türkülerini, türkü tasniflerini, hikâyeli türkülerini, türkülerin muhtevasını, türkülerle ilgili yapılan çalışmaları inceleyerek, sözlü ve yazılı kaynaklardan derlediğimiz türkü metinlerini de vermeyi uygun gördük. Böylelikle Elazığ türkülerinin halk bilimi içerisindeki yerini değerlendirmeye çalıştık. Anahtar Kelimeler: kültür, folklor, türkü, Elazığ türküleri

SUMMARY MASTERS THESIS ELAZI? FOLKSONGS (TEXT-EXAMINATION) GÜLDA ÇETİNDA? UNIVERSITY OF FIRAT THE INSTITUTE OF SOCIAL SECİENSE AND POSTGRADUATE STUDY IN TURKISH PUBLIC LITERATURE 2005, Page: XIX+482 Cultural elements are the most important values for a nation. These elements contain its nation's most valuable treasures such as language, region, lifestyle philosophy, customand usage, tradition and folklore. As soon as these treasures are protected, the nation will live, because the existence of a nation is deeply related to cultural yields. According to this opinion we struggled to give information about folk song and especially Elazığ folk songs in this study. As a method, from general to special, in first chapter we gave general information about folk song and mentioned the relation between folk song and other types. From second chapter, examined Elazığ folk songs compiling methods, folk songs of Elazığ culture, folk songs classification, folk songs with stories, conpents of folksongs, the studies on folksongs and we found suitable to give folksongs texts that we compiled from regiftered and oral sources. By this way we studied for realizing the place of Elazığ folk songs in folklore. Key Words: culture, folklore, folksong, Elazığ folk songs
Elazığ folksongs (text-examination)
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Türk Dili ve Edebiyatı