Elazığ yöresinde çeşitli risk gruplarında bruselloz seroprevalansının belirlenmesi - Kalkan, Ahmet; Felek, Süleyman; Akbulut, Ayhan; Papila, Çiğdem; Demirdağ, Kutbeddin; Kılıç, S. Sırrı (My University, 1999)
Elazığ yöresinde yaygın olarak görülen brusellozun risk gruplarındaki seroprevalansını belirlemek amacıyla kasap, veterinerlik çalışanı, çiftçi ve laboratuvar çalışanı olmak üzere toplam 370 kişiden alınan serum örnekleri incelendi. Kontrol grubu 100 kan donöründen oluşturuldu. Serumlara standart tüp aglütinayonu testi uygulandı. Risk grupları seropozitiflik yönünden kontrol grubu ile karşılaştırıldı. Bruselloz seropozitifliği kasaplarda %21, veterinerlik çalışanlarında %20, çiftçilerde %25 ve laboratuvar çalışanlarında % 17; kontrol grubunda ise %8 oranında saptandı. Kasap, veterinerlik çalışanı ve çiftçilerden elde edilen seropozitiflik oranları kontrol grubuna göre istatistiksel olarak anlamlı bulundu (p<0.05). Laboratuvar çalışanları ile kontrol grubu ve risk grupları arasında seropozitiflik yönünden istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmadı (p>0.05).
Keywords: Türkiye; Serum; Yaygınlık; Seroprevalans; Bruselloz; Elazığ; Kan vericileri; Risk grupları; Seropozitivite