Çeşitli kronik karaciğer hastalığı vakalarında T lenfosit subtiplerinin dağılımı - İlhan, Fulya; Taş, Sevgi Kalkanlı; Ataseven, Hüseyin; Mirzai, Nalan; Bahçecioğlu, İ. Halil (My University, 2013)
Amaç: Hepatit B erişkinlerde %1-5 oranında kronikleşe-bilen siroz ve hepatosellüler karsinomaya neden olabilenönemli bir enfeksiyon hastalığıdır. Hepatit D ise HBsAg (+) kişilerde gelişen bir enfeksiyondur. Hepatit D virüsü- nün sitopatik etkili olduğu bilinmektedir ancak bu hasta-lığın gelişiminde rol oynayan immün mekanizmalar halenaraştırılmaktadır. Bundan dolayı, bu çalışmada çeşitli kro- nik hepatit vakalarında lenfositlerin sayısal değişikliği olupolmadığını araştırmak amaçlandı.Yöntemler: Bu çalışmada, kronik karaciğer hastalığı olan 12’si kadın 10’u erkek toplam 22 hasta değerlendirildi. Bu hastalar 12 kadın 8 erkekten oluşan, 20 kişilik sağlıklı kontrol grubu ile karşılaştırıldı. Hasta ve kontrol grubunun periferik kanlarında flow sitometrik yöntemle CD3, CD4, CD8, CD25, CD56, CD161 ve V?24 monoklonal antikor- ları kullanılarak T lenfosit alt grupları araştırıldı. Bulgular: Hastaların ve kontrol grubunun yaş ortalama- sı sırasıyla 45.87±11.18 yıl, 41.45±7.23 yıl idi. Hastaların biri hariç tümünde, HBsAg pozitif olarak bulundu.15 has-ta HBsAg yanı sıra Anti Delta pozitifliği de gösterdi. Buhastaların; 6’sı kronik karaciğer hastalığı, 7’si karaciğersirozu ve 2’si ise hepatoma tanısı ile izlenmekteydi. TotalT lenfosit, CD4+ Th hücre ve CD3+CD56+ NKT hücre- ler ve V?24+CD161+ NKT hücreler açısından hasta ve kontrol grubu arasında fark saptanmadı. Ancak, CD8+Tc, CD16+56+ NK hücreler ve CD4+CD25+ regülatör Thücre düzeylerinin, hastaların kanlarında kontrollere göredaha düşük olduğu saptandı.Sonuç: Bu sonuçlar, HBsAg pozitifliğinin sitotoksik yanıttan sorumlu hücrelerde ki azalmaya neden olduğunu ima etmektedir. Ancak kronik hepatitteki immünolojik cevabıaçıklayabilmek için ileri çalışmalara ihtiyaç vardır.
Keywords: Genel ve Dahili Tıp; Mikrobiyoloji; Genetik ve Kalıtım; İmmünoloji