THE IMPACT OF ETHICAL WORK CLIMATE ON THE MANAGEMENT OF ORGANIZATIONAL CONFLICT: CASE STUDY; DUHOK UNIVERSITY - ISMAEL, AZAD ABDULSAMAD (Fırat Üniveristesi, 2020)
Bu çalışma, etik çalışma ortamının (Egoizm İklimi, Yardımseverlik İklimi ve Temel İklim) Örgütsel Çatışmaların Yönetimi (Strateji, Yumuşatma Stratejisi, Uzlaşma Stratejisi, Hâkimiyet Stratejisi ve Çatışma Stratejisi) üzerindeki etkisini araştırmayı amaçlamaktadır. Buna göre araştırmacı, araştırmanın değişkenleri arasındaki ilişkiyi araştıran bir korelasyonu değerlendirmek için hipotezler kurmuştur. Etik çalışma iklimlerinin örgütsel çatışmanın yönetimi üzerindeki etkisi araştırılmış ve araştırmanın değişkenleri arasındaki boyutlar ve farklılıklar araştırmanın demografik özelliklerine göre değerlendirilmiştir. Çalışmanın evrenini oluşturan akademik liderlere 108 anket dağıtılmıştır ve çalışma evreninin yüzde 89,8'ine karşılık gelen analize uygun 97 anket istatistiki analize tabi tutulmuştur. Araştırma verileri analiz edilerek ve Downtown aritmetik ortalaması, standart sapma, korelasyon ve regresyonun gibi istatistiksel yöntem ve araçlarını kullanarak hipotez testi, araştırma öncülüyle doğrulanmıştır, temele odaklanan bir dizi öneri oluşturulmuştur. Etik iklime odaklanma ve apolitik örgütlenmenin ayakta kalması ve başarının temeli olarak bir araya getirilmesi gereği ortaya konulmuştur.

This study aimed to know the degree of influence of the ethical work climate (Egoism Climate, Benevolence Climate, and Principal Climate) on the Management of Organizational Conflict (Avoiding Strategy, Smoothing strategy, Compromising Strategy, Dominance Strategy, and Confronting Strategy). Accordingly, the researcher used hypotheses to evaluate a correlation that explores the relationship between the variables of the study, the impact of ethical work climates on the management of the organizational conflict and its dimensions, and the differences in the variable of the study according to the demographic characteristics of the respondent. The questionnaire was distributed to (108) academic management leaders, and (97) completed questionnaires were received for the analysis, which constituted the present study sample with a percentage of (89.8%) from the population study. After analysing the data to answer the research sample, and hypothesis testing using a number of methods and statistical tools of Downtown arithmetic mean, standard deviation, correlation, and regression was verified by the premise of research, has been a set of recommendations that focus essentially on the need to focus on ethical climate and consolidate apolitical as a foundation for the survival of the organization and success.
Etik iş ikliminin örgütsel çatışma yönetimi üzerindeki etkisi; Duhok Üniversitesi örneği
Keywords: İşletme