KÜRESEL REKABETÇİLİK ENDEKSİ VERİLERİNE GÖRE TÜRKİYE İLE AVRASYA ÜLKELERİNİN REKABET GÜCÜNÜN PROMETHEE GAİA YÖNTEMİYLE KARŞILAŞTIRILMASI - PEŞMEN, SARİYE (Fırat Üniveristesi, 2020)
Küreselleşme, uluslararası ilişkilerdeki aktörlerin öneminde değişikliklere neden olmuştur. Yenidünya düzeninin yeni teması da küresel rekabettir. Küreselleşme ve teknolojik gelişmelerin etkisiyle hem ulusal hem de uluslararası alanda rekabette değişiklikler meydana gelmektedir. Küresel rekabette avantaj elde etmek, farklılaşmak ve yatırımcılar için en cazip koşulları sunmak gibi unsurların önemi artmış ve bu gibi unsurları tesis etmek ülkeler açısından adeta bir zorunluluk olarak algılanmıştır. Tüm dünyada ülkelerin temel amacı; rekabetçi bir kimliğe sahip olarak ülke kalkınmasını, halkın değişimlerden zarar görmeksizin mevcut düzenlerini, refahlarını koruyabilmektir. Bu düşünceden hareketle rekabet gücünün çok boyutlu olduğu ve birçok faktörün ülkelerin ve işletmelerin rekabet gücünü etkilediği konusunda fikir birliği bulunmaktadır. Bu çalışmada; her yıl yayımlanan Küresel Rekabetçilik Endeksi (WEF) 2019 verileriyle Türkiye ve Avrasya ülkelerinin (Azerbaycan, Rusya, Kazakistan, Gürcistan, Ermenistan, Tacikistan, Ukrayna, Moldova ve Kırgızistan) Çok Kriterli Karar Verme Yöntemlerinden biri olan Promethee aracılığıyla rekabetçilikte her ülkenin sahip olduğu kriterler belirlenmiş ve bu kriterlerin arasında detaylı bir karşılaştırma yapılarak en iyi alternatifler sıralaması elde edilmiştir.

Globalization has caused changes in the importance of actors in international relations. The new theme of the new world order is global competition. With the effect of globalization and technological developments, changes occur in competition both in the national and international arena. The importance of factors such as gaining advantage in global competition, differentiation and offering the most attractive conditions for investors has increased and establishing such elements has been perceived as a necessity for countries. The main purpose of countries all over the world is to maintain the development of the country by having a competitive identity and to protect the existing order and welfare of the people without harming the changes. Based on this idea, there is a consensus that competitiveness is multi-dimensional and that many factors affect the competitiveness of countries and businesses. In this study, the data of the Global Competitiveness Index (WEF) 2019 published annually were used and Turkey and the countries of Eurasia (Azerbaijan, Russia, Kazakhstan, Georgia, Armenia, Tajikistan, Ukraine, Moldova and Kyrgyzstan) multicriteria decision-making methods in competitiveness through Promethean, one of the criteria that have been identified and by making a detailed comparison between these criteria, the best alternatives ranking was obtained.
Comparison competitiveness of Turkey with the Eurasian country with Promethea Gaia method according to global competitiveness index data
Keywords: İşletme