OTOPSİSİ YAPILAN ARAÇ İÇİ TRAFİK KAZALARINDA OMURİLİK YARALANMALARI - Türkoglu, Abdurrahım; Tokdemir, Mehmet; Tunçez, Ferhat Turgut; Börk, Turgay (My University, 2015)
Amaç: Tüm dünyada olduğu gibi ül- kemizde de omurilik yaralan- maları önemli bir halk sağlığısorunudur. Yüksek mortaliteve morbidite ile seyreden buyaralanmaların en sık sebebi,trafik kazaları olarak gösteril- mektedir. Çalışmamızda; adliölümlerde sıklıkla karşılaşı- lan araç içi trafik kazaların- da, omurilik yaralanmalarınınönemini vurgulamak amaçlan- mıştır. Yöntemler: Çalışmamızda Ocak 2006-Ara- lık 2012 yılları arasında FıratÜniversitesi Hastanesi AdliTıp Anabilim Dalınca otopsisiyapılan 352 araç içi trafik ka- zasında omurilik yaralanmasıolan 32 vaka incelenmiştir.Bulgular: Olguların 22si (%68,8) erkek,10u (%31,2) kadın olup, yaşortalamaları 45,3±20,9dur.Otopsisi yapılan 32 olgunun5inin (%15,6) sadece servikalomurilik yaralanması nede- niyle öldüğü belirlenmiştir.Olguların tamamının emniyetkemeri takmadıkları tespitedilmiştir. Olgular yaş, cinsi- yet, omurilik yaralanması, em- niyet kemeri kullanımı, alkolve uyutucu-uyarıcı madde kul- lanımı, otopsi bulguları ve araçiçindeki konumları açısındandeğerlendirilmiştir. Sonuç: Araç içi trafik kazalarında ya- pılan otopsilerde, medulla spi- nalisin açılarak olguların omu- rilik yaralanması açısındandeğerlendirilmesinin ve bu türkazaların özelliklerinin belir- lenmesinin; gerekli güvenliktedbirlerinin geliştirilmesinekatkı sağlayacağı kanaatinde- yiz
Keywords: Adli Tıp; Genel ve Dahili Tıp; Patoloji; Acil Tıp