Genç kadınların perspektifinden cinsel sağlık veüreme sağlığında damgalama - Bakır, Nazife; Vural, Pınar Irmak; Demir, Cuma (My University, 2021)
AMAÇ: Bu çalışma genç kadınların cinsel sağlık ve üreme sağlığındadamgalama düzeylerini belirlemek amacıyla yapılmıştır. GEREÇ ve YÖNTEMLER: Bu araştırma Akdeniz bölgesinde bir ildeki4 halk eğitim merkezinde 18–24 yaşları arasındaki kadın kursiyerler le Eylül 2020–Aralık 2020 tarihlerinde yürütülmüştür. Araştırmanınverileri kadınların sosyo-demografik özellikler formu ve genç kadınlar da cinsel sağlığı ve üreme sağlığı damgalama ölçeği (GKCÜSDÖ) iletoplanmıştır. BULGULAR: Çalışmaya katılan kadınların %83,6’nın herhangi bir işteçalışmadığı, %45,0’nın ilde yaşadığı, %73,6’nın gelirin gidere eşit oldu ğu ve %95,7’nin medeni durumunun bekar olduğu saptanmıştır. Yineherhangi bir işte çalışan katılımcıların GKCSÜSDÖ gerçek olmayandamgalama alt boyutu puan ortalamasının herhangi bir işte çalışmayankatılımcıların puan ortalamalarından istatiksel olarak anlamlı düzey de yüksek olduğu saptanmıştır. Köy-kasabada yaşayan katılımcılarınGKCSÜSDÖ içsel damgalama alt boyutu puan ortalamasının şehir veilçede yaşayan katılımcıların puan ortalamalarından istatiksel olarakanlamlı düzeyde yüksek olduğu belirlenmiştir. Çalışmaya katılan gençkadınların anne eğitim durumunun ilköğretim ve ortaöğretim olan ka tılımcıların GKCSÜSDÖ dışsal damgalama alt boyutu puan ortalama sının eğitim durumu yükseköğretim olan katılımcıların puan ortalama larından istatistiksel olarak anlamlı düzeyde yüksek olduğu saptanmıştır. SONUÇ: GKCSÜSDÖ alt boyutu olan dışsal damgalama puan ortala masının 3,97±1,82 olduğu, gerçek olmayan damgalama alt boyutu puanortalamasının 1,71±1,81 olduğu, içsel damgalama alt boyutu puan orta lamasının 2,57±1,59 olduğu ve ölçeğin toplamından alınan puan ortala masının 8,26±3,84 olduğu belirlenmiştir. Sonuç olarak genç kadınlarınGKCÜSDÖ toplam puan ortalamasının orta seviyenin altında olduğusaptanmıştır.
Keywords: Androloji