Yıldırım çarpması sonucu gelişen kalıcı sensorinöral işitme kaybı - Gök, Üzeyir; Kaygusuz, İrfan; Yalçın, Şinasi; Keleş, Erol (My University, 2000)
Yıldırım çarpması sonucu hayatta kalan hastalarda en sık rastlanan odiovestibüler lezyonun timpanik membran rüptürü olduğu görülmektedir. Sensorinöral işitme kaybı gelişmesi son derece nadirdir. Bu makalede, yıldırım çarpması sonucu sağ kulakta timpanik membran rüptürü ve total işitme kaybı, sol kulakta ileri derecede (72 dB) sensorinöral işitme kaybı gelişen 18 yaşındaki bir erkek hasta sunuldu. Uygulanan medikal tedavi sonrasında ve üçüncü ayın sonundaki kontrollerde saf-ses odiogramda işitmede herhangi bir düzelme görülmedi.
Keywords: Elektrik yaralanmaları; Aydınlatma; İşitme kaybı; sensorinöral; Yıldırım çarpması yaralanmaları; İşitme bozuklukları; Sağırlık; Kulak zarı