REKREATİF AMAÇLI YÜZME HAVUZUNA GİDEN BİREYLERİN SERBEST ZAMAN TATMİN DÜZEYLERİNİN FARKLI DEĞİŞKENLER AÇISINDAN İNCELENMESİ - NUMANOĞLU, HÜSEYİN (Fırat Üniveristesi, 2020)
Bu çalışmanın amacı, rekreatif aktivite olarak yüzme sporunu tercih eden yetişkin bireylerin demografik özellikleri ile serbest zaman tatmin düzeyleri arasındaki ilişkinin incelenmesidir. Araştırmaya 2019 yılı yaz sezonu içerisinde Bingöl Yarı Olimpik Yüzme Havuzuna devam eden 18-50 yaş aralığındaki 450 birey katılmıştır. Veri toplama aracı olarak, Beard ve Ragheb (1980) tarafından geliştirilerek, Karlı ve ark. (2008) tarafından Türkçeye uyarlanan Serbest Zaman Tatmin Ölçeği (SZTÖ) kullanılmıştır. Ölçek toplamda 39 maddeden oluşmaktadır. Çalışmaya ilişkin verilerin elde edilmesi sürecinde yüz yüze anket yöntemi uygulanmıştır. Verilerin analizinde SPSS 25 paket programı kullanılarak, Serbest Zaman Tatmin Ölçeğine ilişkin alt boyutları belirlemek amacıyla açıklayıcı faktör analizi uygulanmıştır. Çalışmadaki veri setinin dağılımına normallik analizi uygulanarak parametrik testler olan Independent t-testi ile çoklu karşılaştırmalarda kullanılan Anova testleri kullanılmıştır. Serbest zaman tatmin düzeyi ölçeği ile katılımcıların demografik özellikleri arasındaki ilişki Pearson korelasyon analizi yardımıyla test edilmiştir. Sonuç olarak Serbest Zaman Tatmin Ölçeği alt boyutları incelendiğinde en yüksek alt boyutun 4,212 ortalama ile rahatlama olduğu gözlemlenmiş iken, en düşük alt boyutun 3,723 ortalama ile fizyolojik alt boyutunun olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca katılımcıların yaşı, eğitim düzeyi ve ekonomik seviyeleri arttıkça serbest zaman tatmin düzeyleri artmaktadır. Anahtar Kelimeler: Rekreasyon, serbest zaman, spor, yüzme.

The purpose of this study is to examine the relationship between the demographic characteristics and leisure time satisfaction levels of adult individuals who prefer swimming as a recreational activity. In total 450 individual in the 18-50 age group who attended the Bingöl Semi-Olympic Swimming Pool in the summer season of 2019 participated in the study. As a data collection tool Leisure Time Satisfaction Scale (LTSS), which was developed by Beard and Ragheb (1980) and Karlı et al. (2008) adapted into Turkish, was used. The scale totally consists of 39 articles. In the process of obtaining data related to the study, face-to-face survey method was applied. In the analysis of the data, explanatory factor analysis was applied to determine the sub-dimensions related to the Leisure Time Satisfaction Scale by using the SPSS 25 package program. By applying normality analysis to the distribution of the data set in the study, the Independent t-test, which is the parametric tests, and the Anova tests used in multiple comparisons were used. The relationship between the leisure time satisfaction scale and the demographic characteristics of the participants was tested with the help of Pearson correlation analysis. In conclusion, when the Leisure Time Satisfaction Scale sub-dimensions were examined, while the highest sub-dimension was observed to be relaxed with an average of 4.212, the lowest sub-dimension was found to have an physiological sub-dimension with an average of 3.723. Besides, as the age, education level and economic levels of the participants increase, leisure time satisfaction levels increase as well. Key Words: Recreation, leisure time, sports, swimming.
Examination of leisure time satisfaction levels of individuals who attend swimming pool as a recreational activity in terms of differetn variances
Keywords: Spor