ELEKTRON SICAKLIĞININ İYONKÜRE PLAZMASININ ELEKTRİK İLETKENLİĞİNE ETKİSİ - ÜNAL, İBRAHİM (Fırat Üniveristesi, 1997)
Yüksek Lisans Tezi ELEKTRON SICAKLIĞININ İYONKÜRE PLAZMASININ ELEKTRİK İLETKENLİĞİNE ETKİSİ İbrahim ÜNAL Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Fizik Anabilim Dalı 1997, Sayfa: 66 Bu tezde, ( 38° K, 39° D ) coğrafik koordinatında iyonkürenin E ve F bölgelerindeki plazmanın elektriksel iletkenliklerine elektron sıcaklığının etkisi çalışıldı. Soğuk ve sıcak plazma için Langevin denklemi çözülerek iletkenlikler elde edildi. İletkenlik ifadeleri reel ve sanal kısımlarına ayrıldı. İletkenliklerin reel ve sanal kısımlarının yükseklik, günlük, mevsimsel ve dalga frekansıyla değişimleri hesaplandı Hesaplamalar, dalganın manyetik alana paralel, dik ve bir açıyla yayılması durumu için yapıldı. Soğuk ve sıcak plazmadaki iletkenlikler arasındaki fark 120 ile yaklaşık 350 km arasında küçük olmasına rağmen, bu yükseklikten sonra fark büyümektedir. Gündüz, soğuk plazma iletkenliği sıcak plazma iletkenliğinden çok büyük olurken, gece saatlerinde ise tersi olmaktadır. Dalga frekansı plazma frekansından küçük ise soğuk plazma iletkenliği sıcak plazma iletkenliğinden çok büyük, diğer durumda, sıcak plazma iletkenlikleri daha büyüktür. Aynı zamanda iletkenliklerin mevsimsel değişimlerinin de farklı olduğu gösterilmiştir. ANAHTAR KELİMELER : İyonküre, soğuk plazma, sıcak plazma, iletkenlik.
Efffect of the electron temperature on the electric conductivities of the ionospheric plasma
Keywords: Fizik ve Fizik Mühendisliği; Physics and Physics Engineering