CİP BARAJ GÖLÜ (ELAZIĞ)'NÜN SU KALİTESİ ÖZELLİKLERİNİN ARAŞTIRILMASI - GÜLTÜRK, MERVE SİNEM (Fırat Üniveristesi, 2018)
Bu tez çalışmasında Cip Baraj Gölü (Elazığ)'nün su kalitesi özelliklerinin araştırılması amacıyla Ocak 2018-Haziran 2018 tarihleri arasında 6 ay süreyle su örnekleri alınarak ölçüm ve analizler gerçekleştirilmiştir. Araştırma süresince su sıcaklığı, pH, çözünmüş oksijen ve seki disk derinliği değerleri arazide yapılan ölçümlerle belirlenirken, tuzluluk titrimetrik metotla, toplam azot, toplam fosfor, nitrit, nitrat, sülfat ve kimyasal oksijen ihtiyacı gibi kimyasal parametrelere ait değerler laboratuvarda yapılan spektrofotometrik analizlerle tespit edilmiştir. Araştırma sonuçları, Yer üstü Su Kalitesi Yönetmeliği, Cip Baraj Gölü'nün araştırılan kısmının toplam fosfor (II./III. sınıf) ve KOİ hariç diğer bütün parametrelere ait değerlere göre I. sınıf su kalite özelliğine sahip olduğunu ortaya koymuştur.Ayrıca Seki derinliği değerlerine göre gölün gölün trofik durumunun ötrofik olduğu belirlenmiştir. Kimyasal oksijen ihtiyacın her örneklemede yüksek çıkması, Cip Baraj Gölü'nde organik bir kirliliğin varlığını ortaya koymuştur.

In this thesis, water quality properties of Cip Dam Lake (Elazığ) in relation to physical and chemical parameters were investigated. For this purpose water samples were collected at monthly intervals for a period of six months between January 2018-June 2018. Water temperature, pH, dissolved oxygen and secchi depth were measured directly in study area whilst chemical analysis such as total nitrogen, total phosphorus, nitrite, nitrate, sulfate and chemical oxygen demand were carried out in laboratory by means of cell test through a spectrophotometer. Salinity was determined in accordance with methods in APHA (1995). According to the Water Pollution Control Regulation for Inland Water Resources, study results showed that Cip Dam Lake should be classified as class I (high quality water) in terms of all parameters except total phosphorus values (II/III class, less polluted). High COD value may be accepted as the existence of organic pollution in the lake.
Investigation of water quality properties of Cip Dam Lake (Elazığ)
Keywords: Su Ürünleri