Boru girişinde düzgün sıralı enjektörlü türbülans üretici bulunan ısı değiştirgeçlerinde ısı geçişinin ve basınç düşümünün incelenmesi - Yıldız, Cengiz; Çakmak, Gülşah (My University, 2002)
Bu çalışmada; konsantrik tipteki ısı değiştirgeçlerinde ısı geçişinin iyileştirilmesi amacıyla, içteki borunun giriş kısmına yerleştirilmiş olan düzgün sıralı enjektörler ile elde edilen dönel akış deneysel olarak incelenmiştir. Isı değiştirgeçte sıcak hava içteki borunun içinden geçerken, ısının aktarıldığı ve soğuk su halka aralıktan geçmektedir. Yapılan deneylerde; içteki boru girişine monte edilen enjektörler farklı çap ve sayıda kullanılmış ve farklı Reynolds sayılarındaki zıt ve paralel akış durumlarına ait ısı geçişleri ölçülmüştür. Elde edilen bulgular göstermektedir ki; ısı değiştirgecinde kullanılan enjektörlerin sayısının arttırılması ve çaplarının küçültülmesi ısı geçişinin iyileştirilmesinde önemli etkendir. Isı geçişindeki iyileşmenin maksimum değer aldığı durum; zıt akıştı değiştirgeçte 6 mm çaplı ve 5 sıralı enjektör kullanılmasına karşılık gelmiştir. Enjektör, elemanların kendilerinin neden olduğu basınç düşümünün, ısı geçişindeki iyileşmenin yanında daha düşük kaldığı da gözlenmiştir.
Keywords: Termodinamik; Fizikokimya