DEAD SPOT ELIMINATION USING RELAYED SERVICE - IBRAHIM, ROZGHAR DHYAB (Fırat Üniveristesi, 2020)
Hücresel ağlar, istasyonlarının hizmet alanı boyunca dağıtıldığı ve hizmetlerin kalitesini etkileyen kesinti ve hava faktörlerine maruz kaldığı bir kablosuz ağ örneğidir. Hizmet kesintileri, özellikle kırsal valanlarda ve ağın abonelerle aşırı yüklü olduğu yerlerde sıklıkla meydana gelir. İletişim hızındaki ve kullanıcı sayısındaki sürekli artış, frekans spektrumunun kullanımı için artan talebe yol açar. Radyo uyarlama teknikleri, spektrumun kullanılmayan kısımlarını bularak, iletim ve alım parametrelerinin modifikasyonu yoluyla bunları kullanmak için spektrumu daha etkili kullanmayı amaçlamaktadır. Bu teknikler, kullanıcının hız ve hizmet kalitesi açısından ihtiyaç duyduğu bağlantıyı sağlar. Bu ise en güncel 5G gelişmiş telekomünikasyon hizmetlerinin piyasaya sürülmesiyle paraleldir. Bu nedenle, bu araştırmada, kendini iyileştirme yoluyla mümkün olan en yüksek etkililikle hizmet kullanılabilirliği ve kalite hedeflerine ulaşmak için uyarlanabilir işlemler çalışılmıştır. Bir hücre veya istasyon arızalanırsa, kendi kendini düzenleyen çözüm süreçleri, kapsam ve kapasitede ortaya çıkan boşlukları mümkün olduğu kadar doldurmaya çalışır. Planlanan işlemler, kablosuz kendi kendini düzenleyen erişim ağlarına ve farklılaştırılmış kendini düzenleyen öğelere uygulanır.

Cellular networks are an example of a wireless network, where its stations are distributed along the service area and are exposed to interference and weather factors that affect the quality of services. Service interruptions frequently occur, especially in rural areas and in areas where the network is overloaded with subscribers that cause a dead spot without a cellular network. The continuous increase in the speed of communications and the number of users leads to increased demand for the use of the frequency spectrum. Radio adaption techniques aim to use the spectrum more effectively by finding unused portions of the spectrum and adapting the transmission and reception techniques to use them through modification of the transmission and reception parameters. The connection that user needs in terms of speed and quality of service is parallel with the launch of developed telecommunications services, the latest of which was the launch of the 5G service. Therefore, in this research, adaptive operations were studied to achieve the objectives of availability of service and quality with the highest possible effectiveness through self-recovery. If a cell or station fails, the self-regulating solution processes work to fill the resulting gaps in coverage and capacity to the extent possible. The intended operations are applied to wireless self-regulating access networks and differentiated self-regulating elements.
Aktarılmış hizmeti kullanarak ölü nokta giderme
Keywords: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği