BAĞIMLILIKLAR VE EGZERSİZ - Kuvat, Semra; Uğurlu, Fatih Mehmet (My University, 2025)
Bu çalışmada, bağımlılık davranışını izleyen etmenler çerçevesinde bağımlılığın tanımı, bağımlılığın etkileri, madde bağımlılıkları ve diğer bağımlılıklar ele alındı. Bunlara ek olarak, egzersizin bağımlılığı azaltmak için sağlamada kullanabilecek stratejilere de yer verildi. Araştırma, bağımlılık ve egzersizi takip eden etmenlere ilişkin yazın taranarak, yani tarama modeli kullanılarak yürütüldü. Günümüzde Bağımlılıkların birçok çeşidi vardır. Bunlardan bazıları madde bağımlılıkları, bazıları psikolojik bağımlılıklar, bazıları da davranışsal bağımlılıklardır. Bu bağımlılıklar kişinin hayat kalitesini düşüren, yaşamdan soğutan durumlardır. Bu bağımlılık çeşitlerini daha da açacak olursak; madde bağımlılığı, dijital oyun bağımlılığı, alkol bağımlılığı, esrar ve benzeri bağımlılıklar, kokain bağımlılığı, nikotin bağımlılığı, kafein bağımlılığı, ecstasy bağımlılığı, opiatlar, halüsionojenler, uçucu madde bağımlılığı, teknoloji kullanma bağımlılığı, kompulsif satın alma bağımlılığı, akıllı telefon bağımlılığı, yeme bağımlılığı, dijital bağımlılık, internet bağımlılığı, sosyal medya bağımlılığı, mobil cihaz bağımlılığı, bilgisayar bağımlılığı, internetten alışveriş bağımlılığı, bilgi bağımlılığı diye sıralayabiliriz. Bunlarla baş etmenin birçok yolu olmakla beraber bir tanesi de egzersizdir. Genellikle bağımlılıklarda kullanılan egzersiz yaklaşım türleri şunlardır; Aerobik egzersiz yaklaşımı, anaerobik egzersiz yaklaşımı, direnç egzersiz yaklaşımı, denge egzersiz yaklaşımı, grup egzersiz yaklaşımı ve diğer egzersiz yaklaşımları. Egzersiz beyin fonksiyonlarına da etki ettiği için bağımlılıklar açısından da etkili olduğu ortaya çıkmıştır Egzersiz ve bağımlılıklar ile ilgili bu durumu aydınlatmak amacıyla birçok araştırma yapılmıştır. Bu derlemede bağımlılıklar ve egzersiz ile ilişkili çalışmalar özetlenmiştir.
Keywords: Bağımlılık; Egzersiz; Spor; Fiziksel Aktivite