DOKSORUBİSİN VE SİKLOFOSFAMİD UYGULANMASININ SIÇAN OVER DOKULARINDA MEYDANA GETİRDİĞİ DEĞİŞİKLİKLER ÜZERİNE VİTAMİN D' NİN ETKİLERİ - YAVUZKIR, ŞEYDA (Fırat Üniveristesi, 2014)
Kanser hastalığının, sık görülmesi ve yüksek oranda ölümlere yol açması, artan çevresel kanser yapıcı etkenler nedeni ile günümüzün önemli sağlık sorunlarından birisidir. Hastaların çoğu kadın olup Siklofosfamid ve Doksorubisin gibi kemoterapötik ajanlar kadınlardaki kanserlerde sık kullanılmaktadır. Bu kemoterapötik ajanlar germ hücrelerine belirgin toksik etkisi olduğu yapılan çalışmalarda gösterilmiştir. Vitamin D hem anti-proliferatif etkiyle hem de anjiyogenezi inhibe ederek hücrelerin apoptozisini engeller. Doksorubisin ve Siklofosfami'd'in over dokusunda oluşturduğu hasar üzerine vitamin D'nin etkisi belli değildir. Bu çalışmada Doksorubisin ve Siklofosfamid uUygulanmasının Ssıçan oOver dDokusunda ve fonksiyonlarında meydana getirdiği değişiklikler üzerine vitamin D'nin etkilerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Çalışmaya otuzaltı adet dişi rat alındı. Deney hayvanları her grupta 6 hayvan olacak şekilde rastgele, 6 gruba; Kontrol grubu, Doksorubisin grubu, Doksorubisin + Vitaminamin D grubu, Siklofosfamid grubu, Siklofosfamid + Vitaminamin D grubu, Vitaminamin D grubu ayrıldı. Deney sonunda tüm gruplardaki rRatlar anestezi altında dekapite edildi. Over dokuları hızla çıkarılıp hHistopatolojiık kesitler alınıp over rezervi incelendi. Kontrol grubu ve Vitaminamin D grubunda over rezervi iyi bulunurken diğer gruplarda overrezervinde azalma izlendi. En fazla azalmada Siklofosfamid grubunda izlendi. Sonuç olarak, biz çalışmamamızda Vitaminamin D ek dozunun uygulamasının, siklofosfamid ve doksorubisinin in over dokusu üzerindekisitotoksik etkisini önleyemediğini gördük.

Due to the incidence and high death rate, cancer is one of the important health problems together with environmental carcinogenic factors today. Canceris the most frequently seen in females. Chemotherapeutic agents such as cyclophosphamide and doxorubicin were administered for the cancers seen in females. Previous studies indicated that these chemotherapeutic agents had an evident effect in germ cells. Vitamin D prevents apopthoszisys of cells by both inhibiting angiogenesis and proliferative effect. The effect of vitamin D on the damage of ovarium tissue by Cyclophosphamide and doxorubicin is not known yet. In this study, it was aimed to investigate the effects of vitamin D on the changes in the functions and tissue of rat ovarium tissue of cyclophosphamide and doxorubicin administration. 36 female rats were used in the study. The rats were divided into six groups including 6 rats each: control group, doxorubicin group, doxorubicin plus vitamin D group, cyclophosphamide group, cyclophosphamide plus vitamin D group and vitamin D group. All rats were decapitated under anesthesia after the experiments. Ovarium tissues were immediately extracted and histopathologic sections were prepared and ovarium reserves were examined. Whereas ovarium reserve was found good in control and vitamin D groups, decrease was observed in the ovarium reserves of the other groups. The max decrease was seen in cyclophosphamide group. As a result it was seen that substantial dose of vitamine D had no preventive effect on cytotoxic effect of cyclophosphamide and doxorubicin.
The effects of vitamine d on the changes in rat's ovarium tissues by the administration of doxorubicin and cyclophosphami?de
Keywords: Kadın Hastalıkları ve Doğum