HİCRET Mİ TEHCİR Mİ? - Cuayt, Hişam (Fırat University, 2015)
Yesrib halkının İslam'ı kabul etmesi, Hz. Peygambere ve ashabına kucak açması ve bu olay etrafında yapılan görüşmelerin sebeplerine geçmeden önce önemli bir soruya cevap bulmak gerekmektedir. O soru şudur. Peygamber Muhammed (sav) hakkında söz konusu olan şey bir hicret mi yoksa Mekke'den tehcir veya ihraç mıydı? Kaynaklar iradi bir hicretten bahsetmekle beraber Kureyş'in, Peygamberi tek başına öldürme planlanndan ve Hz. Peygamber'in ilahi bir gözetim altında, plan ve dehasıyla bu tehlikeden kurtulduğunu da kaydetmektedir. (Hz. Ali'yi yatağına yatırması, Hz. Ebubekir'le kaçış planları yapması gibi} Fakat Mekke dönemini konu edinen Medeni ayetlere bakıldığında bu ayetleri n hicret. anından ve mu hacirierden bahsetmekle birlikte Allah resulü ve ashabının ihracından da bahsettiği görülmektedir. Oysa bu ikisi aynı şey değildir.
Keywords: Religious Studies; Din Araştırmaları