SİVİL TOPLUM ÖRGÜTLERİNİN EĞİTİM AMAÇLI FAALİYETLERİ (ELAZIĞ İLİ SENDİKA ÖRNEĞİ) - ÇANKAYA, İBRAHİM (Fırat Üniveristesi, 2005)
Bu araştırma, sivil toplum örgütlerinin eğitim amaçlı faaliyetlerini ön plana çıkarmak, bu türfaaliyetlerin önemini vurgulamak amacıyla yapılan bir alan araştırmasıdır. Araştırmanınsınırlarını, Elazığ linde faaliyette bulunan sendika şubeleri oluşturmuştur. Araştırmanınörneklemi ise sendika üyesi olan deneklerden seçilmiştir. Deneklerin seçilmesi tesadüfûörnekleme yoluyla yapılmıştır. Araştırma kapsamına işçi ve memur sendikalarının tamamı dâhiledilmiştir. Alan araştırması sonucunda, sivil insiyatiften deneklerin görüşleri sonucuna görebeklentilerin yüksek olduğu ve sivil toplum örgütlerinin eğitim, sosyalleşme, kültürel, ekonomikalanındaki faaliyetlerinin okul faaliyetlerinin yanında küçümsenemeyecek düzeyde olduğugözlenmiştir. Denekler, üyesi oldukları örgütlerinin birçok alanda daha fazla rol üstlenmelerigerektiğini vurgulamışlardır. Deneklerin genel olarak beklentileri arasında, kişisel görüş veönerilerine daha fazla başvurulması gelmektedir. Üyeler, yetişkinlik deneyimlerinin getirdiğibirikimleri bu tür örgütler yolu ile daha fazla yaşama geçirmeye çalışmak konusunda oldukçaisteklidirler. Örgüt içi iletişim eksikliği, üyelerin yaklaşımlarının daha az dikkate alınması, insankaynaklarından daha etkili şekilde yaralanma konusunda bu tür sivil örgütlerin çalışmaalanlarının dar olması en önemli sorunlar arasında görülmektedir.ANAHTAR KEL MELER: Sivil toplum, sivil toplum örgütleri, sendika, örgüt ve örgütkültürü, yetişkinler eğitimi.
Education purpose activities of Civil society organisations (Elazığ city syndicate axample)
Keywords: Eğitim ve Öğretim