Bitüm ve bitümlü sıcak karışımların rijitliğine etki eden parametreler - Kuloğlu, Necati (My University, 2001)
Bu çalışmada, bitüm ve bitümlü karışımların elastik ve plastik rijitliklerine etki eden parametreler matematik modeller kullanılarak incelenmiştir. Bitümün elastik rijitliğine etki eden parametreler; yükün etki süresi, penetrasyon indeksi, yumuşama noktası ve sıcaklıktır. Bitümün plastik rijitliğine etki eden parametreler ise viskozite ve yükün toplam etki süresidir. Karışımın elastik rijitliğine, bitüm elastik rijitliği ve agrega hacimsel konsantrasyonu etki etmektedir. Karışımın plastik rijitliği ise doğrudan bitümün plastik rijitliğine bağlıdır. Bitüm ve bitümlü karışımların gerek elastik ve gerekse plastik rijitlikleri üzerinde etkili olan en önemli parametre yumuşama noktası ile sıcaklık arasındaki farktır. Bu nedenle bitümlü kaplamalarda kullanılacak bitüm sınıfının kaplamanın yapıldığı bölgenin en yüksek ve en düşük sıcaklık değerleri dikkate alınarak seçilmesi, kaplamalarda zamanla oluşabilecek bozulmaların önlenmesi bakımından çok önemlidir.
Keywords: Malzeme Bilimleri; Özellik ve Test; Mühendislik; Kimya