Yüksek Sıcaklığa Maruz Pomza ve Silis Dumanı Katkılı Betonların Mekanik ve Fiziksel Özelliklerine Kür Yaşının Etkisi - Demirel, Bahar; Keleştemur, Oğuzhan (My University, 2011)
Bu çalışmada, ince öğütülmüş pomza (İÖP) ile çimentonun ağırlıkça %5, %10, %15 ve %20 oranlarında yer değiştirilmesiyle elde edilen betonların yüksek sıcaklık sonrası mekanik ve fiziksel dayanımları üzerine kür yaşının etkisi incelendi. Ayrıca, elde edilen pomzalı betonların mekanik ve fiziksel özellikleri üzerine silis dumanı (SD) ilavesinin etkisini belirleyebilmek amacıyla, kontrol numunesi dışındaki tüm serilere çimento ile ağırlıkça %10 oranında yer değiştirecek şekilde SD ilave edildi. 28 ve 365 günlük kür sürelerini tamamlayan numuneler laboratuar tipi fırında 400, 600 ve 800 °C sıcaklıklara kadar ısıtıldı ve bu sıcaklıklarda 1 saat bekletildi. Numuneler sıcaklığa maruz kalmadan önce birim ağırlık, porozite, kılcal su emme ve basınç dayanımı deneylerine tabi tutuldu. Elde edilen bu deney verileri sıcaklık sonrası veriler ile kıyaslanarak kür süresinin numunelerin dayanımı üzerindeki etkisi belirlendi. Sonuçlar, taramalı elektron mikroskobunda (SEM) yapılan incelemeler ile desteklendi. Yapılan çalışma neticesinde, pomza katkısının erken kür yaşlarında betonun dayanımını düşürdüğü ancak ilerleyen kür yaşlarında dayanım artışına neden olduğu belirlendi. Ayrıca, ilerleyen kür yaşlarında silis dumanı katkılı numunelerin 400 °C’nin üzerindeki yüksek sıcaklıklarda 28 günlük numunelere göre daha fazla dayanım kaybı gösterdikleri tespit edildi.
Makale - Bilimsel Dergi Makalesi - Çok Yazarlı
Keywords: Beton; Yüksek sıcaklık; Kür yaşı; Pomza; Silis dumanı