Yenimahalle Eğitim Araştırma Sağlık Ocağı bölgesinde yaşayan yaşlıların mediko sosyal sorunları ve yardıma gereksinimleri - Açık, Yasemin; Polat, Aytaç; Ozan, Tevfik; Oğuzöncül, Ferdane; Güngör, Yüksel (My University, 2003)
AMAÇ: Bu çalışma Yenimahalle Eğitim Araştırma Sağlık Ocağı (YMEASO) bölgesinde yaşayan yaşlıların mediko-sosyal sorunları ve yardıma gereksinimlerini saptamak amacıyla yapılmıştır. YÖNTEM: Bölgede yaşayan 60 yaş üzeri 3061 kişiden 470 tanesi randomize sayılar tablosundan yararlanılarak seçilmiştir. Tekrarlayan ziyaretlerle 462'sine ulaşılmış, cevaplılık oranı %98.3 olmuştur. SONUÇLAR: Çalışmaya alınan kişilerin %45.0'i erkek, %55.0'i kadındır. Erkeklerin %48.1'i, kadınların ise %84.2'si herhangi bir okul mezunu değildir, %18.0'i halen sigara içmektedir. Erkeklerin %27.9'u temizlik yapma, % 14. 9'u alışveriş yapma, %28.4'ü yemek hazırlama ve %12.5'i yıkanma gibi günlük yaşam aktivitelerinde kısmen ya da tamamen bağımlı iken, kadınların %22.0'si temizlik yapma, %23.6's/ alışveriş yapma, %16.2'si yemek hazırlama ve %12.2'si ise yıkanma gibi günlük yaşam aktivitelerinde bağımlıdır. Erkeklerin %9.1'i, kadınların %9.8'inin herhangi bir özürü vardır. Yaşlıların %12.0'si herhangi bir protez kullanmaktadır, %37.9'u herhangi bir yardımcı cihaz kullanmaktadır. Erkeklerin %2.9'u kadınların %2.4'ü yatağa bağımlıdır. Erkeklerin %18.8'i, kadınların %27.6's/ mesane kontrolünü arada bir kaybetmektedir. Çalışmaya alınan kişilerin %27.5'i yaşamından memnun olmadığını ifade etmiştir. Erkeklerin 64.4'ü kendini yalnız, %54.3'ü unutulmuş ve %53.4'ü ise gereksiz hissetmektedir. Kadınların /se %75.9'u yalnız, %69.3'ü unutulmuş ve %60.6'sı gereksiz hissetmektedir. SONUÇ: Bölgede yaşayan yaşlıların önemli bir kısmı ciddi mediko-sosyal sorunlara sahiptir. Yaşlılıkta en sık karşılaşılan sorunlar He yaşlılığın sağlıklı ve mutlu geçirilmesi için yapılması gerekenler konusunda sağlık personel eğitilmeli ve temel sağlık hizmeti sunumu içerisinde evde yaşlı bakımı sistemi oluşturmak amacıyla gerekli girişimlerde bulunulmalıdır.
Keywords: Sağlık hizmetleri; Yaşlı; Sağlık araştırmaları; Yaşam kalitesi; Yaşlılar için sağlık hizmetleri