ELAZIĞ YÖRESİNDE BOĞAZ SÜRÜNTÜ ÖRNEKLERİNDEN BRANHAMELLA CATARRHALİS İZOLASYONU VE BETA-LAKTAMAZ AKTİVİTESİNİN ARAŞTIRILMASI - AKPINAR, SÜLEYMAN (Fırat Üniveristesi, 1999)
Neisseriaceae familyasında bulunan Branhamella catarrhalis üst solunum ve kadın genital yolunun normal flora üyesi olarak bulunmaktadır. Ancak immunsistemi baskılanmış kişilerde, yeni doğanlarda ya da kronik bir hastalığı olan yaşlı kişilerde enfeksiyon etkeni olabilmektedir. Aynı zamanda bu bakteri tek başına ya da diğer bakteri ve virüslerle birlikte tonsillit, akut bronşit, sinüzit, menenjit, endokardit, konjuktivit, otitis media ve pnömoni gibi enfeksiyonlara sebep olabilirler. B. catarrhalis' in üst solunum yolları enfeksiyonlarında^ sıklığını belirlemek amacı ile planlanan bu çalışmada 400 hastadan ve 90 kontrol grubundan oluşan bireylerin nazofarinks sürüntü örnekleri incelendi. Örneklerin 393' ünde gram olumsuz bakteriler izole edildi. 359 bakterinin oksidaz ve katalazı olumlu olarak bulunurken, 34 bakterinin oksidaz testi olumlu katalaz testi olumsuz olarak bulundu. Bunlar koloni morfolojisi, pigment oluşumu, glikoz, maltoz, fruktoz, sukroz ve laktoz gibi şekerleri fermente etmemesi, nitrat ve nitriti gaz oluşturmadan redükte etmesi, 22° C de % 5 defibrine koyun kanlı ağarda üremesine, DNAse pozitifliğine göre hastaların 42 (%13)' sinde, kontrol grubu bireylerin 4 (%5)' ünde B. catarrhalis identifiye edildi. Üst solunum yolu enfeksiyonlu olgulardan izole edilen B. catarrhalis' lerin 14 (%30.4)'ü 0-10 yaş grubu, 6 (%13.1) sı 11-20 yaş grubu, 16 (%34.7) sı 21-40 yaş grubu, 6 (%13) sı 41-65 yaş grubu ve 4 (%8)' ü yaşları 21-40 arasında değişen kontrol grubuna aitti. B. catarrhalis izolatlarının fi-laktamaz aktiviteleri 0-10 yaş grubunda %71, 11-20 yaş grubunda %66, 21-40 yaş grubunda %62.5, 41-65 yaş grubunda %30 olarak bulundu. Kontrol grubu erişkinlerde ise p-laktamaz olumlu olan bireylere rastlanamadı. 37

Branhamella catarrhalis, a member of Neisseriaceae family, is found in normal flora of upper respiratory tract and female genital channel. However, it can be an infectious agent in individuals whose immune system repressed, such as newborn babies and elderly people with chronic diseases. Meanwhile, these bacteria may cause to infections, such as tonsillitis, acute bronchitis, sinusitis, menengitis, endocarditis, conjunctivitis, otitis media and pneumonia, itself or together with other viruses and bacteria. In this study, we aimed to determine the frequency of Branhamella catarrhalis in upper respiratory tract infection, nasopharyngeal smear samples were investigated in individuals consisting of 400 patients and 90 controls. Gram negative bacteria were isolated in 393 out of 400 patients. Oxidase and catalase tests were positive in 359 bacteria isolates. However, in 34 bacteria, oxidase test was positive and catalase test was negative. When considered their colony morphology, pigmentation, fermentation of glucose, maltose, fructose, sucrose and lactose, reduction of nitrate and nitrite without gas production, growth in defibrinated sheep blood in 22 C, growth in nutrient agar in 35°C and finally positivity of DNAase, Branhamella catarrhalis identified in pharyngeal culture 42 (1%) out of the patients and 4 (5%) out of controls. Out of Branhemella catarrhalis bacteria isolated from the cases with upper respiratory infections, 14 (30.4%) in the age group of 0-10, 6 (13.1%) in the age group of 1 1-20, 16 (34.7%) in the age group of 21-40, 6 (13%) in the age group of 41-65 and 4 (8%) in the control aged between 21 and 40 were observed. Beta lactamase activity of Branhamella catarrhalis isolates were found to be positive in 10 (71%) in the age group of 8 to 10, 4 (66%) of the age group from 11 to 20, 10 (62.5%) in the age group from 21 to 40, in 3 (30%) in the age group from 41 to 65. No beta lactamase positivity was present in the controls. 38
Isolation of branhamella catarrhalis in nasopharyngeal swab specimens and investigation of beta-lactamase activity in Elazığ region
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Mikrobiyoloji; Microbiology