İSLAM’DA İTİKADİ MEZHEPLERİN TASNİF USULLERİ VE İBN HAZM - Yekta, Abdullah; Kubat, Mehmet (Fırat University, 2019)
İslam’da İtikâdî mezheplerin tasnifi ve hangisinin doğru yolda olduğu konusu Hicrî üçüncü asırdan beri bir problem olarak devam edegelmiştir. Bu problemi, Hz. Peygamber’den aktarılan 73 fırka hadisiyle çözmeye çalışanlar olduğu gibi her dönemde var olan mezhepleri olduğu hal üzere tasnif edenler de olmuştur. 73 fırka hadisinde geçen 73 sayısını hakikat anlamında kabul eden müellifler olduğu gibi bu rakamı çokluktan kinaye olarak kabul edenler de olmuştur. Bu alimlerden İbn Hazm, mezhepleri diğer mak?lât müelliflerinden farklı olarak Ehl-i sünnet’e yakınlık ve uzaklıklarına göre tasnifte bulunmuş ve diğer mezheplere karşı Ehl-i sünnet itikadını savunmuştur. İbn Hazm’ın geliştirdiği bu metodun araştırmacılarımızın pek dikkatini çekmediği kanaatindeyiz. Bu araştırmamızda dikkatlerden kaçan bu hususun anlaşılması için diğer mak?lât müellifleri tasnifleriyle İbn Hazm’ın tasnifini karşılaştırma yoluna gittik. Makalemiz, İbn Hazm’ın bu problemi nasıl çözdüğünü konu edinmektedir

The issue of the classification of the belief sects in İslam and of which is the right path has been a problem since the third century of Hicri. As there were those who tried to solve this problem on the gound 73 divisions hadith ordered by the Prophet as well as those who classified the sects as they are existed in each period. While some accept 73 number as the real meaning in the 73 divisions hadits and also there has been some who accept the number 73 as the allusion for plural. For this purpose, Ibn Hazm, different from our authors who classify sects of Ahl-i sunnah developed the perspective of Ahl-i sunnah and advocated the Ahl-i sunnah faith against other sects. We believe that this understanding developed by Ibn Hazm did not attract the attention of our researchers. In order to understand this issue which escape one’s noice, we have tried to compare the classifications of our other authors with those of Ibn Hazm. Our article deals with Ibn Hazm solves this problem
The Issue Of The Classification Of The Belief Sects in Islam and Ibn Hazm