ESER ELEMENTLERİN TAYİN METOTLARININ KARŞILAŞTIRILMASI - ÖRAMİŞ, BUKET (Fırat Üniveristesi, 2025)
İnsan ve hayvan dokularında kilogram başına bulunan eser element miktarı 1 miligram veya bundan daha azdır. Günümüzde artan çevre kirliliği nedeniyle farklı örneklerde eser miktarda element tayini yapılması gerekmektedir. Analitik kimya, doğal sıvılarda, biyolojik örneklerde ve gıda örneklerinde ağır metal iyonlarının saptanmasına büyük önem verir. Bununla birlikte, düşük miktarları ve matris etkin türlerinin varlığı nedeniyle eser metallerin numunelerde doğrudan tanımlanması zordur. Çünkü numune analiz edilmeden önce, analiz edilecek ilgili türleri matristen ayırmak ve daha derişik hale getirmek için bazı teknikler geliştirilmiştir. Önemli ve yararlı bir kullanım yolu, katı faz ekstraksiyonuna dayalı ayırma ve ön zenginleştirmedir. Artan çevre kirliliğini ve etkilerini tam olarak anlamak için gıdalardaki, çevresel örneklerdeki ve diğer birçok alandaki örneklerdeki eser metal iyonlarını belirlemek çok önemlidir. Su ve çevre numunelerindeki eser metal ölçümlerinin çoğu, atomik absorpsiyon spektrometrisi (AAS), atomik emisyon spektrometrisi (AES), endüktif olarak eşleşmiş atomik emisyon spektrometrisi (ICP-AES) ve indüktif olarak eşleşmiş kütle spektrometresi (ICP-MS) gibi enstrümantal yöntemler kullanılarak yapılır. Düşük maliyeti ve kullanım kolaylığı nedeniyle atomik absorpsiyon spektrometrisi eser metal iyonlarının analizi için en popüler yöntemlerden biridir. Bununla birlikte, eser metal iyonlarının analizinde yer alan birkaç zorlu ve karmaşık analitik aşama vardır. Numunedeki metal iyonlarının düşük konsantrasyonu ve numuneyi oluşturan içeriğin bozucu etkileri, AAS yöntemi kullanılarak iz metal iyonları belirlenirken iki önemli husustur. Sonuç olarak, analitik saptama tekniklerinin çoğu, doğrudan karmaşık bileşimlere sahip numunelerdeki metalleri belirlemede etkisiz kalabilmektedir. Çözeltideki metal iyonlarının miktarını gözlemlenebilir hale getirmek ve bozucu etkilerden kurtulmak için ön zenginleştirme ve ayırma gereklidir.

The amount of trace elements found in human and animal tissues per kilogram is 1 milligrams or less. Nowadays, trace amount of essence in diverse samples must be determined because of the rising environmental pollution. Analytical chemistry places a great deal of importance on the detection of heavy essence ions in natural fluids, biological samples, and dietary samples. However, because to their low quantities and presence of matrix-enabled species, trace metals are difficult to directly identify in samples. Because; Before the sample is analyzed, some techniques have been devised to separate and preconcentrate the species of interest from the matrix. A significant and useful use way is separation and preconcentration based on solid phase extraction. To fully understand the increasing environmental pollution and its effects, it is very important to identify trace metal ions in foods, environmental samples and samples of many other fields. Most trace metal measurements in water and environmental samples are made using instrumental methods such as atomic absorption spectrometry (AAS), atomic emission spectrometry (AES), inductively coupled atomic emission spectrometry (ICP-AES) and inductively coupled mass spectrometry (ICP-MS). Due to its low cost and ease of use, atomic absorption spectrometry is one of the most popular methods for the analysis of trace metal ions. However, there are several challenging and complex analytical steps involved in the analysis of trace metal ions. The low concentration of metal ions in the sample and the degrading effects of sample constituents are two important considerations when determining trace metal ions using AAS. As a result, most analytical detection techniques may be ineffective in directly detecting metals in samples with complex compositions. Pre-enrichment and separation are necessary to make the amount of metal ions in the solution observable and to get rid of the degrading effects.
Comparison of the determination methods of the work elements
Keywords: Kimya