Balıklarda Sperm Kalitesine Yağ Asitlerinin Etkisi - Harlıoğlu, Ayşe Gül; Kutluyer, Filiz (Giresun Üniversitesi, 2011)
Kontrollü şartlar altında balık üretimini gerçekleştirebilmek için damızlık olarak kullanılmaları amaçlanan balıklarda sperm kalitesi büyük önem taşımaktadır. Sperm kalitesi üzerinde etkili olan ve üreme fizyolojisini etkileyen en önemli faktörler arasında ise anaç erkek balıkların beslenmeleri gelmektedir. Yapılan araştırmalar sonucunda; tatlı su balıklarında spermada n-3 serisi doymamış yağ asitleri ve linoleik asidin yemlerde azalması ile sperm motilitesinin azaldığı belirlenmiştir. Bununla birlikte, birçok deniz balığında spermadaki linolenik yağ asidinin spermanın kalitesini yükselttiği, kısırlığı giderdiği ve sperma fonksiyonlarını düzenlediği gözlemlenmiştir. Ayrıca, yağ asitlerinin spermanın kısa süreli muhafazasında canlı kalma süresini uzattığı, sperm motilitesi ile fertiliteye pozitif etkisi olduğu bulunmuştur. Bununla birlikte, balıklarda seminal sıvıda kalite ve miktar konusunda yapılan araştırmalarda ise lipidlerin spermadabulunan büyük kompanentler olduğu ve seminal sıvıdaki lipidlerin anaç balıkların beslenmeleriyle etkilendiği belirlenmiştir. Diğer taraftan, diyette bulunan farklı düzeylerde eikosapentaenoik asit (EPA) ve araşidonik asit (AA) döllenme oranını etkileyebilmektedir. Spermada bulunan yağ asitlerinin, anaç balıkların diyetlerinde bulunan esansiyel yağ asitleri düzeylerine bağlı olduğu da bildirilmiştir. Sonuç olarak; beslenmenin gamet kalitesi üzerinde önemli etkilerinin olduğu görülmektedir. Anaç balıkların çoklu doymamış yağ asitlerini, özellikle linolenik yağ asidi, EPA, AA ve dokosaheksaenoik asit (DHA) içeren diyetlerle beslenmesi sperma kalitesini ve döllenme oranını önemli oranda artırmaktadır. Anaç balıkların farklı besin maddeleriylebeslenmesi ve besinlerin üreme verimi üzerindeki etkileri konusundaki gelişmelerin izlenilmesi, bu yeniliklerin takip edilip ülkemiz koşullarında da uygulanması, balık üretimde elde edilecek verimin artmasını sağlayacaktır. Öte yandan, balıkçılık işletmelerinde sperma kalitesinin artırılmasına bağlı olarak anaç stok sayısının daha az düzeyde tutulabilmesi nedeniyle bu işletmelerin giderlerinin düşürülmesine neden olacağıda düşünülmektedir

Sperm quality of broodstocks is very important in reproduction of fish under controlled conditions. Feeding is one of the most important factors, which affects reproduction and reproductive physiology of fish. In previous studies, it was determined that decreasing n-3 series polyunsaturated fatty acids and linoleic acid in diet caused a decrease in sperm motility of fresh water fish. However, it was observed that linolenic fatty acids in sperm were increased the quality of sperm and it affected sperm function and fertility. In addition, fatty acids caused to extend of the duration of survival in short-term preservation of semen and there were positive effects on fertility and sperm motility. However, in studies on quality and quantity of seminal fluid, it was stated that lipids were large components and feeding affected lipids in the seminal fluid. On the other hand, different levels of eicosapentaenoic acid (EPA) and arachidonic acid (AA) in diet may affect fertilization rates. It was also reported that there was a relation between fatty acids in sperm and essential fatty acids levels in diets of broodstock. In conclusion, feeding affects quality of gametes. Broodstock fish diets containing polyunsaturated fatty acids, particularly linolenic acid, EPA, AA and docosahexaenoic acid (DHA) fatty acids significantly increased semen quality and fertilization rate. Feeding of fish broodstock with different nutrients, monitoring improvements of effect of nutritions on reproductive efficiency and application of these innovations in our country will provide an increase in fish production. In addition, it is thought that an increase in sperm quality in fish farms will cause a reduction in expenses of fish farms
Effect of fatty acids on sperm quality in fish