ELAZIĞ İLİNDE SÜT SIĞIRCILIĞI İŞLETMELERİNİN YAPISAL ÖZELLİKLERİNİN İSTATİSTİKSEL ANALİZİ - ARSLANOĞLU, KÜBRA (Fırat Üniveristesi, 2019)
Türkiye'de hayvancılığın en önemli alanlarından biri sığır yetiştiriciliğidir. Sığırdan elde edilen besin kaynaklarının başında süt ve süt ürünleri gelmektedir. Her bölgede olduğu gibi Elazığ ilinde de sığır yetiştiriciliği faaliyetleri büyük öneme sahiptir. Elazığ Tarım İl Müdürlüğü ile birlikte Elazığ Merkez ve 10 ilçesinde sığırcılık yapan 310 süt sığırcılığı işletmelerine anket uygulanarak, Elazığ ilinin süt sığırcılığı işletmelerinin yapısal özellikleri araştırılmıştır. Anket soruları genel olarak işletme sahiplerinin demografik özellikleri, işletme özellikleri, işletmelerin yetiştirme, üretim, sağlık, destek ve örgütlenme alanlarını kapsamaktadır. Sığır yetiştiriciliği kapsamında eksiklikleri belirlenmiş olan bu tür özellikleri Elazığ ili için elde etmek ve çözüm önerileri sunmak amacıyla hazırlanmıştır. Araştırma sırasında elde edilen anket verileri IBM SPSS22 paket programı tarafından frekans/yüzde hesaplaması yapılarak Ki-Kare Analizi, Korelasyon Analizi ve Uyum Analizi uygulanmış ve daha sonrasında elde edilen bilgiler ile yorumlanmıştır. Elazığ ilinde bulunan süt sığırı işletmecilerinin %45,8'inin yalnızca çiftçilik yaptığı %10,6'sının üniversite mezunu olduğu, %1'inin 126.000TL sığırcılık geliri olduğu tespit edilmiştir. İşletmeler genel olarak kapalı duraklı ahırlardan oluşmuş ve yapı malzemesi olarak beton tercih edilmiştir. İşletme sahiplerinin yalnızca %13,5'inin hayvancılık konusunda eğitim aldığı ve %47,1'inin yem bitkisi üretimi yaptığı belirlenmiştir. İl genelindeki işletmecilerin büyük çoğunluğu hayvanlar için düzenli veteriner hizmeti almayıp, sadece hastalık görülünce hizmet almaktadırlar. Sonuç olarak Elazığ ilinde faaliyet gösteren süt sığırcılığı işletmelerinin ildeki olanakları iyi değerlendiremedikleri gözlemlenmiştir. Genel olarak ilde küçük aile işletmelerinin hakim olmasından dolayı sığırcılık faaliyetleri yeteri kadar geliştirilememiştir. Ayrıca sonuçlara göre işletmecilerin yıllık sığırcılık gelirlerinin işletme sahiplerinin eğitim, ahır kapasitesi ve toplam sığır varlıkları gibi etmenlerin artırılması ile doğru orantılı bir şekilde artacağı tespit edilmiştir(P<0,05), (P<0,01), (P<0,001).

Cattle breeding is one of the most important fields of livestock in Turkey. Dairy products and milk are the prominent nutrition derived from cattle. Cattle breeding is an important business in the city of Elazig, just as it is in every region.A poll was materialized on 310 operations which are active in the dairy cattle business in the centrum city district and 10 districts, and the structural features of cattle dairy business in Elazig was materialized in cooperation with the Provincial Directorate of Agriculture at Elazig. The poll questions generally consist of the demographic features of exploiters, the operational features of exploiters, and it embraces the farming, produce, health, support, and organizational fields of operations. This has been prepared with the purpose to present solution advices for the determined deficiencies, and to provide them for Elazig with the features within the context of cattle breeding. The data obtained with the poll were analysed with percentage frequency, x- square, Correlation and fit analysis in the IBM SPSS 22 packet programme, and these were interpreted with the data derived. It's determined that only 45.8% of dairy cattle exploiters were only active with farming, that 10.6% were university graduates, and that 1% of them had incomes from dairy cattle of TL126.000,- in Elazig. Barns and concrete as construction material were preferred in general at the operations. It was realized that only 13.5% of the exploiters were trained in livestock, and that 47.1% of them produced forage crop. A vast population of local exploiters didn't ask for regular veterinary services for the cattle, and required veterinary services only when diseases were observed. It's finally observed that dairy cattle operations in Elazig didn't benefit from the opportunities in the district. Dairy cattle activities weren't sufficiently developed because little family-run operations were active in the region. By the way, it has been observed that the annual dairy cattle income will increase directly proportional when factors like the increase of trainings, capacity increase of barns, and increase in the total number of cattle has been materialized ( P<0,05), (P<0,01), (P<0,001)
The statistical analysis of the structural features of dairy cattle operations in the city Elazig
Keywords: Veteriner Hekimliği; İstatistik; Biyoistatistik