COVID-19 VİRÜSÜ İLE ENFEKTE OLAN VE OLMAYAN SEPTİK ŞOK TANISI İLE TAKİP EDİLEN HASTALARDA VE COVID-19 VİRÜSÜ İLE ENFEKTE OLAN HASTALARDA TRİMETİLAMİN N-OKSİT (TMAO), IL-1 BETA, IL-6,IL-10, LPS VE TNF-ALFA DÜZEYLERİNİN HASTALIĞIN KLİNİKOPATOLOJİK ÖZELLİKLERİ İLE İLİŞKİSİNİN ARAŞTIRILMASI - POLAT, KÜBRA (Fırat Üniveristesi, 2023)
İnflamasyon, herkeste meydana gelen ve bağışıklık sisteminin vücudu çeşitli hastalık veya yaralanmalara karşı korumak amacıyla oluşturduğu bir tepkidir. İnflamasyona sebep olan çeşitli etkenler olmakla birlikte en önemli etken mikroorganizmalardır. Bakteri, virüs, riketsiya, mantar, protozoon ve helmintler gibi COVİD-19 da bir etkendir. Birçok hastalıkta olduğu gibi inflamasyon ve sepsiste de mikrobiyata ve disbiyozisin yerinin önemli olduğu son yapılan çalışmalarda gösterilmiştir. Mikrobiyata hastalığın seyrinde, morbidite ve mortalite üzerinde etkili olduğu düşünülen diğer bir faktördür. Serum trimetilamin N-oksit (TMAO) seviyesi yaşa, cinsiyete, alışkanlıklara, ek hastalıklara ve mikrobiyotaya bağlı olarak farklılık göstermektedir. İnflamasyon yolağında açığa çıkan; İnterlökin-1? (IL-1?), İnterlökin 6 (IL-6), İnterlökin-10 (IL-10), Tümör nekroz faktör alfa (TNF-alfa), lipopolisakkarit (LPS) gibi inflamatuar moleküller bu sürecin başlamasında, durdurulmasında düzenleyici rol alırlar. Bu regülasyonun bozulması inflamasyonun sepsis ve septik şok tablosuna ilerlemesine sebep olur. Amacımız tüm bu varsayımlardan yola çıkarak mikrobiatanın ve TMAO'nun inflamasyon, COVİD-19, sepsis ve septik şok için biyobelirteç olup olamayacağını araştırmaktır. Septik tabloda olmayan COVİD-19 ile enfekte hastalarda, COVİD-19 ile enfekte septik şok tablosundaki hastalarda ve COVİD-19 ile enfekte olmayan septik şok tablosundaki hastalarda TMAO düzeylerinin hastalarda tanısal öneme sahip olup olmadığını, hastalığın erken tanısında bir tetkik olarak kullanılıp kullanılamayacağını ve mikrofloradaki bozulmanın yansıması olan barsak endotoksemisi ile TMAO'nun bu hastalıklardaki düzeylerini inceledik. Ayrıca TMAO dışında, hasta gruplarında IL-6, IL-10, IL-1beta, TNF-alfa ve LPS düzeylerini ve bu parametrelerin birbirleriyle arasındaki ilişkiyi inceledik. Çalışmaya septik tabloda olmayan COVİD-19 ile enfekte 40 hasta, COVİD-19 pozitif septik şok tablosundaki 40 hasta, COVİD-19 negatif septik şok tablosundaki 40 hasta ve sağlıklı 40 kontrol birey olmak üzere toplam 160 olgu dahil edildi. Çalışmamızda; TNF-? ile IL-1? düzeyleri hasta gruplarında kontrol gruplarından anlamlı derecede daha düşük (p<0,001) ve IL-6 ile IL-10 ise anlamlı derecede daha yüksek (p<0,001) seviyede tespit edilmiştir. IL-1? özellikle COVİD-19 ile enfekte olan gruplarda daha da anlamlı düşüş göstermiştir. IL-6 ise COVİD-19 ile enfekte olan gruplarda daha da artmıştır. LPS düzeyi COVİD-19 ile enfekte olan sepsisli grupta diğer gruplara kıyasla aşırı derecede yüksek saptandı. TMAO düzeyi ise sepsisli grupta diğer gruplardan anlamlı derecede daha yüksek (p<0,001) değerlerde ölçüldü. Bu sonuçlar bize TMAO'nun sepsis ve septik şok tablosunda biyobelirteç olarak kullanılabilmesi için daha geniş popülasyona sahip, çok merkezli yeni çalışmalara ihtiyaç olduğunu göstermektedir. Anahtar Kelimeler: Sepsis, Septik şok, SARS-CoV-2, COVİD-19, TMAO

Inflammation is a reaction that occurs in everyone and is formed by the immune system to protect the body against various diseases or injuries. Although there are various factors that cause inflammation, the most important factor is microorganisms. Like bacteria, viruses, rickettsia, fungi, protozoa and helminths, COVID-19 is also a factor. Recent studies have shown that the role of microbiota and dysbiosis is important in inflammation and sepsis, as in many diseases. Microbiota is another factor thought to be effective on the course of the disease, morbidity and mortality. Serum trimethylamine N-oxide (TMAO) level varies depending on age, gender, habits, comorbidities and microbiota. Revealed in the inflammation pathway; Inflammatory molecules such as Interleukin-1? (IL-1?), Interleukin 6 (IL-6), Interleukin-10 (IL-10), Tumor necrosis factor alpha (TNF-alpha), lipopolysaccharide (LPS) play a regulatory role in starting and stopping this process. they receive. Disruption of this regulation causes inflammation to progress to sepsis and septic shock. Our aim is to investigate whether microbiota and TMAO can be biomarkers for inflammation, COVID-19, sepsis and septic shock based on all these assumptions. Whether TMAO levels are of diagnostic importance in patients with COVID-19 infected without septic disease, in patients with septic shock infected with COVID-19, and in patients with septic shock who are not infected with COVID-19, whether they can be used as a test in the early diagnosis of the disease, and whether the deterioration in microflora We examined the intestinal endotoxemia, which is a reflection of the disease, and the levels of TMAO in these diseases. We also examined IL-6, IL-10, IL-1beta, TNF-alpha and LPS levels in patient groups other than TMAO and the relationship between these parameters. A total of 160 cases were included in the study, including 40 patients infected with COVID-19 without septic disease, 40 patients with COVID-19 positive septic shock, 40 patients with COVID-19 negative septic shock, and 40 healthy controls. In our study; TNF-? and IL-1? levels were found to be significantly lower (p<0.001) in the patient groups, and significantly higher (p<0.001) for IL-6 and IL-10. IL-1? showed an even more significant decrease, especially in the groups infected with COVID-19. IL-6 was further increased in groups infected with COVID-19. LPS level was found to be extremely high in the sepsis group infected with COVID-19 compared to the other groups. The TMAO level was measured at significantly higher values (p<0.001) in the sepsis group than in the other groups. These results show us that there is a need for new multicenter studies with a larger population in order to use TMAO as a biomarker in sepsis and septic shock. Keywords: Sepsis, Septic shock, SARS-CoV-2, COVID-19, TMAO
Trimethylamin N-oxide (TMAO), IL-1 beta, ilstaeyin-6 and than-alfacychlicocolus extract of IL-1 beta, ilstaeyin-6 and than-alphachicoleri investigation of relationship with
Keywords: İç Hastalıkları