PSORİAZİSLİ HASTALARDA OTONOMİK FONKSİYONLARIN ARAŞTIRILMASI - HALIGÜR, BEYZAN DURUL (Fırat Üniveristesi, 2010)
Psoriazis sık görülen, alevlenmeler ve iyileşme dönemleriyle seyreden, etyolojisi tam olarak bilinmeyen, çoğu olguda hayatı tehdit etmeyen, derinin kronik ve benign seyirli bir hastalığıdır. Psoriatik plaklarda gözlenen terleme kaybından retansiyon hiperkeratozu suçlanmaktadır. Bununla birlikte deride kserozis ile seyreden diğer bazı dermatozlarda olduğu gibi psoriaziste de terleme kaybından otonom sinir sistemi disfonksiyonu sorumlu olabilir. Çalışmamızda plak tipi psoriazisli hastalarda otonom sinir sistemi fonksiyonlarını elektrofizyolojik testlerle değerlendirerek temelde yatan bir otonom sinir sistemi disfonksiyonu olup olmadığını araştırmayı amaçladık.Çalışmaya Ocak 2009 - Ocak 2010 tarihleri arasında Fırat Üniversitesi Hastanesi Dermatoloji Polikliniği'ne başvuran plak tipi psoriazisli erişkin 50 hasta ve 20 sağlıklı kontrol grubu alındı. Hasta ve kontrol gruplarının otonom sinir sistemi fonksiyonları RRIV ve SSR yöntemleri kullanılarak değerlendirildi. İstatistiksel analizler için SPSS 12.0 paket programı kullanıldı.Hasta ve kontrol grubunun normal ve derin solunum sırasındaki RRIV değerleri incelendiğinde, her iki grup arasında anlamlı bir fark saptanmadı ( P>0.05). SSR yöntemi kullanılarak hasta ve kontrol grubunun üst ve alt ekstremite latans ve amplitüd değerleri incelendiğinde, hasta grubunun üst ve alt ekstremite SSR latans ve amplitud değerlerinin sağlıklı kontrol grubuna göre uzamış olduğu görüldü. Üst ekstremite SSR latansındaki uzama istatistiksel olarak anlamlı bulunurken (P<0.05), el amplitüd, ayak latans ve ayak amplitüd değerlerindeki uzama istatistiksel olarak anlamlı değildi (P>0.05).Sonuç olarak yapmış olduğumuz bu çalışmada elde ettiğimiz veriler psoriazis hastalarında derinin kan damarları ile ter bezlerinin innervasyonu sağlayan miyelinsiz sempatik sinir liflerinin etkilendiğini göstermektedir. Sempatik aktivitedeki disfonksiyonun hastalıkta gözlenen terleme kaybına katkısı olabileceğini düşünmekteyiz.Anahtar Kelimeler: Psoriazis, R-R İntervali, Sempatik Deri Cevabı.

Psoriasis is frequently seen, going on flame and remission period, with unknown etiology, generally unthreaten patients life, chronic and benign disease of skin. Absence of sweating in plaque psoriasis is related with retention hyperkeratosis. Therefore, absence of sweating in psoriasis can be caused by autonomic dysfunction like other some dermatosis which have dryness at the skin. In this study we aimed to evaluate the functioning of the autonomic nervous system using electrophysiologically test in with plaque psoriasis, and examine whether there is an underlying autonomic nervous system dysfunction.Fifty adult patients with plaque psoriasis and 20 healthy controls who apply to Fırat University Dermatology Clinic between January 2009 and January 2010 were included to this study. Autonomic nervous system function is evaulated by using R-R Interval Variation (RRIV) and Symphatic Skin Response (SSR) test in patients with psoriasis and healthy controls. SPSS 12.0 software was used for statistical analyse.There was no significant difference between the groups for the normal and deep breath of RRIV ( p>0.05). SSR test is used for measuring levels latency and amplitude of the upper and the lower extremities in the patients and control groups. Our study revealed that SSR latency and amplitude of the upper and lower extremities in the patient group was prolonged relative to the control group. Prolonged SSR latency of the upper extremity in the patient group was statistically significant (P<0.05), while the prolongation in amplitude of upper and lower extremite and latency of lower extremite were not ( P>0.05).As a result evaluation of autonomic nervous system our finding show that unmyelinated C fibres which innerved blood vessels of the skin and sweat glands are affected. We consider that the disfunction of sympathetic activity can contribute the absence of sweating in the disease.Key Words: Psoriasis, R-R Interval Variation, Symphatic Skin Response.
Autonomic dysfunction in psoriasis patients
Keywords: Dermatoloji