KAYMA KİPLİ KONTROL VE BULANIK MANTIK KULLANARAK ELEKTRİKLİ ARAÇLARIN HIZ KONTROLÜ - KOCA, GONCA ÖZMEN (Fırat Üniveristesi, 2005)
YÜKSEK LİSANS TEZİ KAYMA KİPLİ KONTROL VE BULANIK MANTIK KULLANARAK ELEKTRİKLİ ARAÇLARIN HIZ KONTROLÜ Gonca OZMEN KOCA Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Elektronik ve Bilgisayar Eğitimi Ana Bilim Dalı 2005, Sayfa: 62 Bu tezde, fırçasız doğru akım motoru kullanılan bir arkadan itişli elektrikli araç için dayanıklı hız denetleyicisi geliştirilmiştir. Öncelikle, elektrikli aracın matematiksel modeli hızlanma ve yavaşlama (frenleme) durumları için çıkartılmıştır. Tezin temel amacı; elektrikli aracın, farklı yol koşullarında ve farklı referans hız değerlerinde kararlı, güvenli ve yüksek performanslı hızlanmasını ve yavaşlamasını sağlayacak dayanıklı bir denetleyici tasarlamaktır. Bu amaçla, dayanıklı denetim yöntemlerinden biri olan Kayma Kipli Kontrol (KKK) sistem tasarımında kullanılan Erişim Kuralı (EK) yaklaşımı ile elektrikli araç için hız denetleyicisi tasarlanmış ve bu denetim yönteminin uygulanmasıyla ilgili problemler benzetim sonuçlarıyla gösterilmiştir. Daha sonra, Bulanık Mantık ve EK yaklaşımı birlikte kullanılarak yeni bir denetim sistemi geliştirilmiştir. Önerilen denetim sisteminin farklı yol koşulları ve farklı referans hız değerleri için dayanıklı bir denetim sağladığını gösteren benzetim sonuçları sunulmuştur. Anahtar kelimeler: Elektrikli araç, dayanıklı hız denetimi, Bulanık Mantık, Erişim Kuralı yaklaşımı IX
Control of electric vehicles using sliding mode control and fuzzy logic
Keywords: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği